Misterija razrešena: Evo zašto neke žene teško dožive orgazam

Vesti 28.12.2022 23:00 1

Polovina žena ima problem da doživi orgazam – pokazale su kliničke studije

Misterija razrešena: Evo zašto neke žene teško dožive orgazam

Shutterstock

Žene koje su posećivale urologa zbog urinarne inkontinencije, infekcije mokraćnih puteva ili zbog kamena u bubregu pitane su i o seksualnom životu.

Ukupno je anketirano 587 žena starosti od 18 do 95 godina, a pitanja su se odnosila na seksualnu želju, seksualno uzbuđenje, nedostatak lubrikacije pri seksualnom odnosu, na bolove pri snošaju i na stepen zadovoljstva tokom seksualnog odnosa. Pedeset i četiri odsto žena starosti između 18 i 30 godina reklo je da im je najveći problem da doživi orgazam, dok se 36% žalilo na nedostatak seksualne želje. Za žene starije od 31 godine nedostatak seksualne želje bio je glavni problem, dok je nedoživljavanje orgazma bilo na drugom mestu.

Problem doživljavanja orgazma bio je najviše izražen u starosnoj grupi od 18 do 30 godina (54%), dok je u starosnoj grupi od 31 do 45 godina ovaj problem bio izražen kod 43% ispitanih žena. U starosnoj grupi od 46 do 54 godina ovaj problem je bio izražen kod 48%, a kod starijih od 55 godina kod 66% ispitanica.

Dr Debra Fromer, koja je vodila studiju, rekla je da problem s orgazmom ima veliki uticaj na kvalitet života svih žena. Takve žene gube samopouzdanje i njihove emotivne veze mogu biti ozbiljno uzdrmane.

Istraživači smatraju da je faktor rizika veći kod žena koje su bile seksualno zlostavljane, zatim kod žena koje su bile zaražene nekom polnom bolešću, žena koje su podložne depresiji, starijih žena i osoba koje potiču iz siromašnijih slojeva društva. Takođe, opšte zdravlje i seksualno iskustvo igra značajnu ulogu u nastanku ovog problema.

Zaključeno je da ukupno 63 procenta žena pati od seksualne disfunkcije koja je povezana s godištem, time da li je osoba u menopauzi i da li koristi određene antidepresivne lekove.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Boža
29.12.2022 13:51

Neka potraže bolje tehničare