Kao što je to slučaj sa svakim italijanskim tradicionalnim receptom, ni Kasata nije izuzetak. Većina istorijskih izvora navodi vezu između ove torte i arapske invazije na Siciliju u 10. veku. Tada su Arapi doneli tehniku za proizvodnju šećera, ali i bademe neophodne za izradu marcipana. Stanovnici Sicilije se oštro protive ovim tvrdnjama braneći izvornost svog nacionalnog simbola jer i sam naziv cassata dobila po latinskoj reči za sir – caseus. Bilo kako bilo, istina je da je kasata torta klasik italijanske kuhinje koji se tradicionalno priprema oko Uskrsa. Vi ne morate toliko dugo čekati, te vam donosimo recept iz magazina La Cucina Italiana.
Cassata Siciliana
SASTOJCI ZA 8-10 OSOBA
- 1 kg rikota sira
- 570 g šećera u prahu,
- 300 g marcipana,
- 220 g granuliranog šećera,
- 120 g diskića od tamne čokolade,
- 110 g brašna tip 400,
- 110 g krompirovog skroba,
- 100 g maraskina,
- 80 g kandiranog voća,
- 5 jaja,
- 2 žumanca,
- 1 belance,
- so,
- limun,
- 1 mahuna vanile,
- zelena i žuta prehrambena boja,
- džem od kajsije,
- kandirano voće,
- maslac i brašno za kalup
Ostavite da se rikota suši od tečnosti oko 2 sata umotana u papir. Umutite 5 jaja i 2 žumanca sa granuliranim šećerom u penastu smesu; dodajte brašno i skrob, so, koricu jednog limuna i ulijte smesu u kalup za kasatu prečnika 26 cm, a prethodno je namažite maslacem, pospite brašnom i obložite papirom za pečenje. Pecite 45 minuta na 180°C. Izvadite biskvit iz rerne i ostavite ga da se hladi 3 sata. Umesite marcipan da dobijete zelenu boju kao na fotografiji. Umutite rikotu sa 220 g šećera u prahu, dodajte čokoladne diskiće, iseckano kandirano voće i unutrašnji sadržaj mahune od vanile. Ostavite krem da se odmara u frižideru. Biskvit podelite na 3 koluta. Od srednjeg isecite trake širine 5,5 cm i stavite ih uz rub kalupa koji ste obložili providnom plastičnom folijom. Manji kolut stavite na dno posude i premažite ga maraskinom koji ste razredili sa 30 ml vode. Ulijte fil od rikote i zatvorite najvećim kolutom od biskvita. Presavijte foliju da se kasata dobro stegne. Ostavite je u frižider na 24 sata. Izvadite kasatu iz posude i stavite je naopako na rešetku. Otopite 350 g šećera u prahu sa jednim belancetom, dodajući nekoliko kašičica vode da se dobije tečna glazura. Izlijte je na kasatu. 17. Razvaljajte marcipan i isecite ga na traku širine ruba torte pa ga premažite džemom od kajsije da bi se marcipan zalepio. Ukrasite kandiranim voćem po vašem ukusu.
BONUS VIDEO