Što su božićni praznici bez kuvanog vina? Nezaboravna kombinacija ukusa i začina tera nas da svaki gutljaj pamtimo i u ostatku godine, a ovaj recept deliće se i mesecima nakon Božića.
Slično kao i kod sangrije, uz vino odlično ide i dodatak nekog žestokog pića, pa tako u kuvano vino slobodno dodajte malo votke, ruma ili rakije - ili ga potpuno izostavite. Od začina nikako nemojte da preskočite zvezdani anis, klinčić i štapiće cimeta.
Sastojci:
- 750 ml crnog vina (cabernet sauvignon ili merlot)
- 100 ml brandyja
- 1 narandža
- 50 g svežih brusnica
- 4 klinčića
- 2 zvezdasta anisa
- 2 štapića cimeta
- 2 kašike smeđeg šećera
Priprema
Narandžu ogulite i isecite na kriške, a brusnice prepolovite. U loncu pomešajte sve sastojke pa kuvajte na slaboj vatri, 15 minuta uz povremeno mešanje. Ugasite vatru i ulijte u čaše, po želji još dodatno ukrasite s voćem i poslužite.