Četiri BILJKE koje su SPAS u grejnoj sezoni: Ovo cveće SPREČAVA buđ, vlagu i kondenzaciju u stanu

Vesti 07.12.2022 15:41 0

Saznajte koje četiri biljke sprečavaju vlagu u stanu, buđ i regulišu kondenzaciju

Biljke

Shutterstock

Tokom grejne sezone i hladnih dana, mnogi se u domu suočavaju sa izazovima poput kondenzacije, vlage ili buđi na ćoškovima zidova. Jedno od prirodnih rešenja mogu biti sobne biljke koje deluju kao prirodni odvlaživači vazduha, a mnogi neke od njih već imaju u domu. Ove biljke je povoljno držati u toplim, vlažnim prostorijama, poput kupatila.

Saznajte koje četiri biljke smanjuju vlagu u prostoru i sprečavaju nastanak buđi:

Spatifilum (ženska sreća)

Četiri BILJKE koje su SPAS u grejnoj sezoni: Ovo cveće SPREČAVA buđ, vlagu i kondenzaciju u stanu

Shutterstock

 

Ovaj unikatni cvet je dobar za čišćenje vazduha u prostoru, ali može pomoći i da se oslobodite buđi jer uklanja vlagu iz vazduha. Osim što je korisna, ženska sreća ima divno simbolično značenje i ulepšaće vaš životni prostor. Spatifilumu nije potrebna direktna svetlost da bi se uspešno razvijao i može čak da raste i pod fluoroscentnim svetlima, što znači da je povoljan i za gajenje u kupatilu. Ipak, kako bi cvetao češće, potrebna mu je sunčeva svetlost.

Bršljan

Četiri BILJKE koje su SPAS u grejnoj sezoni: Ovo cveće SPREČAVA buđ, vlagu i kondenzaciju u stanu

Shutterstock

 

Ovo je biljka koja na prirodan način uklanja buđi iz vazduha i sa vlažnih područja, i odličan je za male prostore i skučena kupatila. Potrebno je da ga redovno zalivate, ne čekajte da zemlja bude potpuno suva pre nego što ga ponovo zalijete. Takođe uspevaju na jakom, indirektnom svetlu i u prostorijama gde postoji protok vazduha. Viseće saksije su idealne za ovu biljku, pa možete pustiti bršljan da raste kao puzavica po zidu. Ali, važno je da zaštitite decu i kućne ljubimce jer može biti otrovan. Takođe je važno napomenuti da su ove biljke vinove loze i mogu da narastu do 50 metara u dužinu, sa rastom u trećoj godini.

Sanseveria ili biljka zmija

biljka

Shutterstock

 

Izuzetno je izdržljiva i prilagodljiva, što je čini savršenom biljkom za početnike. Biljka zmija pročišćava vazduh koristeći upijanje zagađivača kroz lišće i stvaranje prirodnog kiseonika. Sanseverija najbolje uspeva na svetlom mestu, ali da nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Tokom zimskih meseci, zaliva se jednom u mesec dana, a tokom proleća i leta jedanput u 7 – 10 dana. Ova biljka ne voli preteranu vlagu u zemljištu, pa prilikom zalivanja izbegavajte da voda pokvasi njene listove. Zemlja mora biti prosušena između dva zalivanja.

Palme

Dom

Shutterstock

 

Takođe upijaju vlagu kroz svoje lišće, a kako imaju bujne listove, veoma su efikasne. Sorte palmi poput bambusovih palmi, ženskih palmi, patuljastih urminih palmi i areka palmi dobro rastu u zatvorenom prostoru i najbolje su za regulisanje kondenzacije.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading