Lekari tvrde da su GORE i od CIGARETA: Pet vrsta namirnica koje izazivaju zavisnost

K.Ć. Vesti 04.12.2022 20:30 0

Psiholozi sa Univerziteta u Mičigenu i „Virdžinija Tek“ naveli su pet namirnica koje izazivaju veliku zavisnost, a rezultati ove studije objavljeni su u časopisu "Addiction"

Lekari tvrde da su GORE i od CIGARETA: Pet vrsta namirnica koje izazivaju zavisnost

Shutterstock

Po njihovom mišljenju, hrana koja je prošla visoku obradu i koja sadrži aditive izaziva zavisnost praktično istu koliku i cigarete i duvan.

Ljubitelji slatkiša će vam reći da su „ludi“ za čokoladom i da na njih deluje kao „droga“ – umiruje ih kad su pod stresom, podiže im raspoloženje i izaziva jak osjećaj zadovoljstva nakon konzumiranja. Da zaista postoji hrana koja u našem telu izaziva zavisnost, potvrdili su brojni stručnjaci, a evo koja je „najopasnija“…

Pa tako su izdvojili i pet namirnica koje čine da praktično osećate apstinensku krizu kad ih ne uzimate, a to su:  čips, sladoled, pileći komadići (nagetsi), kolači i pomfrit.

Do ovih rezultata naučnicu su došli vodeći se krtiterijumima koji se primenjuju u proceni zavisnosti od duvana. Redovna konzumacija nezdrave, prerađene hrane može da dovede do kompulsivnog prejedanja, jer takva hrana, poput nikotina, utiče na raspoloženje i uopšteno zdravlje.

Komentari (0)
Loading