Da li čaša vina pred spavanje pomaže ili odmaže mirnom snu?

K.Ć. Vesti 23.11.2022 22:30 0

Neki veruju da im malo alkohola pomaže da utonu brže u san, dok drugi jednostavno vole da dan završe čašom omiljenog crvenog vina

vino

Shutterstock

Prema mišljenju dr Karlera Vajsa, stručnjaka za san i cirkadijske ritmove, čaša vina pre spavanja jednostavno ne ide ruku podruku sa kvalitetnim noćnim odmorom. 

Alkohol i san

Nažalost, čak i male količine alkohola, poput jedne čaše vina pre spavanja, mogu poremetiti san.

- U idealnom slučaju, ljudi bi trebalo da ograniče konzumaciju alkohola na četiri sata pre spavanja - objašnjava dr Vajs.

- Alkohol utiče na centralni nervni sistem i ima sedativni efekat, što dovodi do zablude da vam pomaže da zaspite. Istina je da alkohol potiskuje bitan deo ciklusa spavanja koji se naziva REM (brzo kretanje očiju) i da ga skraćuje. A kako REM faza ima mnogo koristi za kognitivno zdravlje, propuštanje ovog ključnog perioda spavanja može biti štetno. Alkohol takođe utiče na to da se češće budite tokom noći i smanjuje kvalitet sna - dodaje dr Vajs.

Sadržaj alkohola je bitan

Govoreći o uticaju alkohola na vaš san, dr Vajs ističe da je važno usredsrediti se na sadržaj alkohola po piću i koliko je vremena potrebno da se svari u našem sistemu.

- Pre svega, standardno piće obično ima 14 grama čistog alkohola. Sada, fokusirajmo se na koncentraciju alkohola po piću: u pivu (3,5 dl) ima pet odsto alkohola, čaša vina ima približno 12 odsto alkohola, a destilovana pića mogu imati i do 40 odsto alkohola u jednom i više pića.

Naše telo može da metaboliše 20 miligrama na sat, što znači da će se alkohol eliminisati urinom ili kroz folikule dlake, u zavisnosti od količine koja se konzumira, međutim, može ostati u krvotoku do 12 sati, kaže doktor. Čak i ako popijete previše vina za ručak, a da ostatak dana ne popijete ništa, i dalje možete osetiti negativne efekte na spavanje i kvalitet sna.

Vino pre spavanja

Buđenje sa glavoboljom ili osećaj žeđi, umora i pospanosti - znakovi su da ste pili alkohol pre spavanja ili previše tokom dana, što je dovelo do poremećaja sna.

- Vino (i druga alkoholna pića) ne treba mešati sa snom - potvrđuje dr Vajs.

Vino vas vara i ostavlja vam lažni utisak da brže zaspite, ali šteti REM fazi spavanja i ukupnom kvalitetu sna. Za bolje rezultate spavanja, ograničite unos alkohola na nekoliko dana u nedelji, najmanje četiri sata pre spavanja, i pijte malo kako biste izbegli zdravstvene posledice.

Komentari (0)
Loading