Da li čaša vina pred spavanje pomaže ili odmaže mirnom snu?

K.Ć. Vesti 23.11.2022 22:30 0

Neki veruju da im malo alkohola pomaže da utonu brže u san, dok drugi jednostavno vole da dan završe čašom omiljenog crvenog vina

Da li čaša vina pred spavanje pomaže ili odmaže mirnom snu?

Shutterstock

Prema mišljenju dr Karlera Vajsa, stručnjaka za san i cirkadijske ritmove, čaša vina pre spavanja jednostavno ne ide ruku podruku sa kvalitetnim noćnim odmorom. 

Alkohol i san

Nažalost, čak i male količine alkohola, poput jedne čaše vina pre spavanja, mogu poremetiti san.

- U idealnom slučaju, ljudi bi trebalo da ograniče konzumaciju alkohola na četiri sata pre spavanja - objašnjava dr Vajs.

- Alkohol utiče na centralni nervni sistem i ima sedativni efekat, što dovodi do zablude da vam pomaže da zaspite. Istina je da alkohol potiskuje bitan deo ciklusa spavanja koji se naziva REM (brzo kretanje očiju) i da ga skraćuje. A kako REM faza ima mnogo koristi za kognitivno zdravlje, propuštanje ovog ključnog perioda spavanja može biti štetno. Alkohol takođe utiče na to da se češće budite tokom noći i smanjuje kvalitet sna - dodaje dr Vajs.

Sadržaj alkohola je bitan

Govoreći o uticaju alkohola na vaš san, dr Vajs ističe da je važno usredsrediti se na sadržaj alkohola po piću i koliko je vremena potrebno da se svari u našem sistemu.

- Pre svega, standardno piće obično ima 14 grama čistog alkohola. Sada, fokusirajmo se na koncentraciju alkohola po piću: u pivu (3,5 dl) ima pet odsto alkohola, čaša vina ima približno 12 odsto alkohola, a destilovana pića mogu imati i do 40 odsto alkohola u jednom i više pića.

Naše telo može da metaboliše 20 miligrama na sat, što znači da će se alkohol eliminisati urinom ili kroz folikule dlake, u zavisnosti od količine koja se konzumira, međutim, može ostati u krvotoku do 12 sati, kaže doktor. Čak i ako popijete previše vina za ručak, a da ostatak dana ne popijete ništa, i dalje možete osetiti negativne efekte na spavanje i kvalitet sna.

Vino pre spavanja

Buđenje sa glavoboljom ili osećaj žeđi, umora i pospanosti - znakovi su da ste pili alkohol pre spavanja ili previše tokom dana, što je dovelo do poremećaja sna.

- Vino (i druga alkoholna pića) ne treba mešati sa snom - potvrđuje dr Vajs.

Vino vas vara i ostavlja vam lažni utisak da brže zaspite, ali šteti REM fazi spavanja i ukupnom kvalitetu sna. Za bolje rezultate spavanja, ograničite unos alkohola na nekoliko dana u nedelji, najmanje četiri sata pre spavanja, i pijte malo kako biste izbegli zdravstvene posledice.

Komentari (0)
Loading