SASTOJCI:
Sastojci za podlogu:
- 200 g mlevenog keksa
- 120 g putera
- 4 kašike mleka
Sastojci za kremu od borovnice:
- 3 lista želatina
- 250 g maskarpone sira
- 1 dcl kreme za šlag
- 200 g borovnica (mogu i zamrznute)
- 2 kašike vode
- 50 g šećera u prahu
Sastojci za belu kremu:
- 2 lista želatina
- 250 g maskarpone sira
- 1 dcl kreme za šlag
- 100 g bele čokolade
- 1 dcl pavlake za kuvanje
PRIPREMA:
1. Podloga
Umešajte keks, rastopljen puter i mleko. Podlogu i obode kalupa prečnika 20 cm (može i veće) namazati puterom. Utisnite smešu u kalup, na dno i na obode.. Dok pripremate kremu, čuvajte u frižideru.
2. Krem sa borovnicama
Listove želatina prelijte vodom (oko 1 dl). Umutiti mikserom sir i šlag. Borovnice, 2 kašike vode i šećer kuvajte nekoliko minuta, sameljite u blenderu i procedite. Dodati oceđen želatin i zagrevati dok se ne rastvori. U sir dodajte topli želatin i umutite mikserom. Prelijte podlogu i ostavite u zamrzivaču 30-40 minuta. (Krema je sada tečna, zgušnjava se dok se hladi.)
3. Bela krema
Želatin prelijte vodom (oko 1 dl). Umutiti mikserom sir i šlag. Dodajte čokoladu narezanu na kockice u kremu za kuvanje i lagano zagrejte. Dodati oceđen želatin i zagrevati na laganoj vatri dok se ne rastvori. Toplu smesu sipajte u sir i kajmak i umutite. (Smeša treba da bude malo tečna da krema dođe do zidova kalupa i bude ravna. Ako je krema pregusta, malo je zagrejte u mikrotalasnoj rerni.) Krem sipajte u kalup i držite tortu u frižideru najmanje 5 sati.
4. Ukrasite tortu voćem i poslužite.