Ovo su TRI znaka toksične veze: Ako ovakvo ponašanje preovladava i kod vas, ODMAH raskinite i spasite se

K.Ć. Vesti 31.10.2022 19:35 0

Toksična veza? Većina nas ima svoju definiciju toksične ljubavi

Ovo su TRI znaka toksične veze: Ako ovakvo ponašanje preovladava i kod vas, ODMAH raskinite i spasite se

Pexels/ Vera Arsic

Mnogi su to doživeli na teži način, često shvatajući da je ono u čemu je, toksična ljubav. Nestabilne veze koje uključuju čak i psihičko zlostavljanje često počinju nevino i neprimetno. Kako možemo da znamo da li je naša veza toksična? Ova tri ponašanja mogu sugerisati da vaš odnos sa partnerom izgleda kao toksična veza.

Konstantno kritikovanje

Nasilni partneri vole da se pretvaraju da su razumni, emocionalno zreli i iskusni u životu. Možda će biti voljni da vas podrže, daju vam "dobar savet" i govore da mnogo bolje znaju šta je dobro za vas. Na taj način skrivaju nisko samopoštovanje. Pokušaće da vam skrate krila da im slučajno ne predstavljate "pretnju": profesionalni uspeh, širok krug prijatelja i visoko samopoštovanje su nešto čega se toksični partner najviše plaši na svetu. Festival neprekidne kritike je osmišljen da uništi vaše samopouzdanje i moguću hrabrost u korenu da okončate toksičnu vezu.

Prebacuje krivicu na tebe

Toksičan partner će pokušati da manipuliše vama, manje-više svesno, koristeći niz odgovarajućih tehnika. Jedna od njih je hronično prebacivanje krivice na vas: koliko god se trudili da donesete odluku (on će je verovatno iskulirati), malo je verovatno da će mu se dopasti krajnji rezultat. I neće propustiti da vam to pomene, ukazujući i na najmanju grešku i grešku. Tada će vas ubiti u pojam i oduzeti pravo na mišljenje.

Emocionalna ucena

Emocionalna ucena je "srednje ime" toksične veze. Pošto nasilni partner nema dobro razvijene veštine za zdravu diskusiju, on ne može da postigne svoje ciljeve drugačije sem pogađanjem vaših bolnih tačaka. Pretnje napuštanjem, izdaja, ekonomsko nasilje (naročito kada imate zajednički budžet), pa čak i obećanja da će "intervenisati" kod vaših najmilijih i okrenuti ih protiv vas – toksična ljubav obiluje u ovakvim situacijama.

Komentari (0)
Loading