Sastojci:
- 2 kg očišćenih dunja isečenih na kockice
- 1 kg običnog šećera
- 400 gr smeđeg šećera
- malo vode
- po želji limunov sok
- kao dodatak i za dekoraciju:
- orah, badem, kokos, kristal šećer
Priprema
Dunje ubaciti u dublju i široku šerpu, naliti vodom samo 1-2 cm i staviti na vatru da se dinstaju.
Kada omeknu i voda uvri (može da se desi posle samo 15 minuta, ako su sitnije sečene), ispasirati ih u šerpi štapnim mikserom (ili u multipraktiku).
Vratiti šerpu na ringlu, pa kad masa ponovo provri dodati šećer (ako nemate smeđi, može i beli). Dobro promešati. Po želji dodati limun.
Kuvati da se masa dobro zgusne i varjača počne da ostavlja vidljiv trag po dnu šerpe. Može da traje 15-20 minuta, a po potrebi kuvati i duže da se zgusne!
Sipati gotov kitnikes u pokvašene kalupe, ako su modle silikonske nema potrebe da se kvase. Pustiti ga da se u kalupima ohladi, istresti na neku dasku ili na poslužavnik na kome je pek papir i odložiti na suvo i hladno mesto da se par dana prosuši. Može i u frižideru, lepo se suši u njemu..
Seći na parčiće, po želji valjati u kristal šećer ili smeđi i poslužiti. Manje komade samo istresti iz modlica i po želji dekorisati.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO