Recept za stari VOJVOĐANSKI slatkiš: Spremite KITNIKEZ, pravu zimsku poslasticu koja se TOPI u ustima

Marija Gavrilović Vesti 30.09.2022 11:51 0

Sir od dunja ili kitnikez je omiljena voćna poslastica

Recept za stari VOJVOĐANSKI slatkiš: Spremite KITNIKEZ, pravu zimsku poslasticu koja se TOPI u ustima

Printscreen/Youtube/Bebina kuhinja

Sastojci:

  • 2 kg očišćenih dunja isečenih na kockice
  • 1 kg običnog šećera
  • 400 gr smeđeg šećera
  • malo vode
  • po želji limunov sok
  • kao dodatak i za dekoraciju:
  • orah, badem, kokos, kristal šećer

 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Priprema

Dunje ubaciti u dublju i široku šerpu, naliti vodom samo 1-2 cm i staviti na vatru da se dinstaju.

Kada omeknu i voda uvri (može da se desi posle samo 15 minuta, ako su sitnije sečene), ispasirati ih u šerpi štapnim mikserom (ili u multipraktiku).

Vratiti šerpu na ringlu, pa kad masa ponovo provri dodati šećer (ako nemate smeđi, može i beli). Dobro promešati. Po želji dodati limun.

Kuvati da se masa dobro zgusne i varjača počne da ostavlja vidljiv trag po dnu šerpe. Može da traje 15-20 minuta, a po potrebi kuvati i duže da se zgusne!

Sipati gotov kitnikes u pokvašene kalupe, ako su modle silikonske nema potrebe da se kvase. Pustiti ga da se u kalupima ohladi, istresti na neku dasku ili na poslužavnik na kome je pek papir i odložiti na suvo i hladno mesto da se par dana prosuši. Može i u frižideru, lepo se suši u njemu..

Seći na parčiće, po želji valjati u kristal šećer ili smeđi i poslužiti. Manje komade samo istresti iz modlica i po želji dekorisati. 

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)