Za kraljicu Elizabetu je kuvao TITOV LIČNI KUVAR: Oduševilo je jelo koje Srbi obožavaju, a sa sobom je u London ponela TRI RECEPTA za ove kolače

Vesti 20.09.2022 12:20 0

Kraljica Elizabeta nije bila osoba koja će mnogo da hvali hranu, ali se svakako videlo da uživa u njoj

Za kraljicu Elizabetu je kuvao TITOV LIČNI KUVAR: Oduševilo je jelo koje Srbi obožavaju, a sa sobom je u London ponela TRI RECEPTA za ove kolače

Printscreen/Youtube

 

Kraljica Elizabeta je bila u zvaničnoj poseti Jugoslaviji 1972. godine, a boravila je u Beogradu, Zagrebu i Podgorici (nekadašnjem Titotgradu). Za posetu se znalo 6 meseci ranije i već tada su počele pripreme, a za jelovnik je bio zadužen Titov lični kuvar, a to je bio Mića Stojanović, prenosi Stvar ukusa.

Gostujući u jednoj emisiji na TV Prva, Milan Stojanović, sin poznatog Titovog kuvara, je otkrio šta je to njegov otac spremao za kraljicu Elizabetu, princa Filipa i njihovu pratnju. Jelovnik je bio prihvaćen odmah, sa malim izmena kako bi se prilagodili kraljičinoj ishrani.

Prvi zvanični ručak bio je na Belom dvoru, a posluženi su koktel od škampa, puding od spanaća, ćurka sa mlincima i za desert kruška u šampanj sosu. Kraljica Elizabeta nije bila velikodušna kada su u pitanju pohvale jela, ali se videlo da uživa. Ono što je zanimljivo kod tih zvaničnih poseta jeste da jelo nije smelo da se ponavlja, kao i da je trebao da postoji veći razmak između jela.

Sutradan je Tito planirao da kraljici pokloni Lipicanera (rasa konja) i morali su vozom da otputuju u Đakovo. Između ručka i večere, predsednikov kuvar je lično poslužio kraljicu i njenu pratnju kolačima. Na meniju su bili padobranci, figaro i medenjaci. Zahvalila se i zatražila recepte, koji su kasnije po protokolu i poslati u London. Od nje je kuvar dobio kovertu u kojoj je bila njena slika sa princom Filipom.

 

Osam godina nakon njene zvanične posete tadašnjoj Jugoslaviji, Milan Stojanović – Titov kuvar, otišao je u London na takmičenje u kuvanju, gde ga je dočekao naslov u novinama “Već je kuvao za kraljicu”. Na takmičenju je osvojio četvrto mesto.

U nastavku pročitajte starinski recept za ćurku sa mlincima koja se i danas pravi, ali današnje jelo sadrži mnoge sastojke koji se pre nisu koristili. Nekada se spremala jednostavno, a ukus se pamtio. Od par namirnica napravite jelo koje se kraljici dopalo onako kako se spremalo u Jugoslaviji. Voda koju sipate služi da meso bude mekano.

RECEPT ZA ĆURKU SA MLINCIMA

Sastojci:

  •  
  • ćurka od 3-4 kg
  • so
  • ulje
  • voda
  • mlinci

Priprema:


Ćurku dobro posolite i nauljite, pa je stavite u pekač i sipajte pola litre vode. Sipajte i još 2-3 kašike ulja unutra. Poklopite i pecite na 200°C nekih sat i po vremena. Zatim sklonite poklopac i pecite još 30-40 minuta, ali tada okrećite ćurku i prelivajte je masnoćom. Na kraju je okrenite tako da joj noge budu gore i zapecite i taj donji deo, ali obavezno nekoliko puta prelivajte da se meso ne bi osušilo. Mlince kratko obarite u ključaloj vodi, pa ih prelijte masnoćom od mesa, a možete i da ih stavite 10-ak minuta pred kraj pečenja ćurke da se i oni zapeku i postanu malo hrskavi.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading