Kraljica Elizabeta je bila u zvaničnoj poseti Jugoslaviji 1972. godine, a boravila je u Beogradu, Zagrebu i Podgorici (nekadašnjem Titotgradu). Za posetu se znalo 6 meseci ranije i već tada su počele pripreme, a za jelovnik je bio zadužen Titov lični kuvar, a to je bio Mića Stojanović, prenosi Stvar ukusa.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Gostujući u jednoj emisiji na TV Prva, Milan Stojanović, sin poznatog Titovog kuvara, je otkrio šta je to njegov otac spremao za kraljicu Elizabetu, princa Filipa i njihovu pratnju. Jelovnik je bio prihvaćen odmah, sa malim izmena kako bi se prilagodili kraljičinoj ishrani.
Prvi zvanični ručak bio je na Belom dvoru, a posluženi su koktel od škampa, puding od spanaća, ćurka sa mlincima i za desert kruška u šampanj sosu. Kraljica Elizabeta nije bila velikodušna kada su u pitanju pohvale jela, ali se videlo da uživa. Ono što je zanimljivo kod tih zvaničnih poseta jeste da jelo nije smelo da se ponavlja, kao i da je trebao da postoji veći razmak između jela.
Sutradan je Tito planirao da kraljici pokloni Lipicanera (rasa konja) i morali su vozom da otputuju u Đakovo. Između ručka i večere, predsednikov kuvar je lično poslužio kraljicu i njenu pratnju kolačima. Na meniju su bili padobranci, figaro i medenjaci. Zahvalila se i zatražila recepte, koji su kasnije po protokolu i poslati u London. Od nje je kuvar dobio kovertu u kojoj je bila njena slika sa princom Filipom.
Osam godina nakon njene zvanične posete tadašnjoj Jugoslaviji, Milan Stojanović – Titov kuvar, otišao je u London na takmičenje u kuvanju, gde ga je dočekao naslov u novinama “Već je kuvao za kraljicu”. Na takmičenju je osvojio četvrto mesto.
U nastavku pročitajte starinski recept za ćurku sa mlincima koja se i danas pravi, ali današnje jelo sadrži mnoge sastojke koji se pre nisu koristili. Nekada se spremala jednostavno, a ukus se pamtio. Od par namirnica napravite jelo koje se kraljici dopalo onako kako se spremalo u Jugoslaviji. Voda koju sipate služi da meso bude mekano.
RECEPT ZA ĆURKU SA MLINCIMA
Sastojci:
- ćurka od 3-4 kg
- so
- ulje
- voda
- mlinci
Priprema:
Ćurku dobro posolite i nauljite, pa je stavite u pekač i sipajte pola litre vode. Sipajte i još 2-3 kašike ulja unutra. Poklopite i pecite na 200°C nekih sat i po vremena. Zatim sklonite poklopac i pecite još 30-40 minuta, ali tada okrećite ćurku i prelivajte je masnoćom. Na kraju je okrenite tako da joj noge budu gore i zapecite i taj donji deo, ali obavezno nekoliko puta prelivajte da se meso ne bi osušilo. Mlince kratko obarite u ključaloj vodi, pa ih prelijte masnoćom od mesa, a možete i da ih stavite 10-ak minuta pred kraj pečenja ćurke da se i oni zapeku i postanu malo hrskavi.
BONUS VIDEO
