Dakle, hrana se ubuđa zato što je određena vrsta gljivica dobila dovoljno vremena za rast, a iako definitivno nije ukusna, buđ je ipak normalan deo prehrambenog ciklusa, odnosno prirodni proces u ekologiji koji reciklira hranu i pretvara je u kompost.
Spore plesni su svuda, uključujući i naš dom, a kada uđu na hranu, ubrzavaju proces truljenja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Buđ na hrani može da se pojavi na bilo kojem mestu u lancu ishrane, od žetve i skladištenja do špajiza. Uspeva u vlažnom okruženju, pa se često nalazi na voću i hlebu koji se čuvaju na toplom, vlažnom mestu.
Kada je u redu da se jede ubuđana hrana?
Opšte pravilo je da se buđ lakše širi u mekoj hrani kao što je hleb, voće i meki sirevi, zbog čega se ne preporučuje da se odseče ubuđani deo i pojede, jer se plesan verovatno proširila dalje, ali se ne vidi.
Jedini izuzetak je buđ na određenim sirevima, kao što su "Gorgonzola", "Roquefort" i "Brie", koji se smatraju sigurnima za konzumaciju.
Tako da, ako otkrijete buđ na tvrdoj površini — poput tvrdog sira ili povrća — možete da odsečete taj deo i da uživate u ostatku hrane, a za sigurno uklanjanje buđi, preporučuje se da odsečete barem jedan centimetar oko tog područja i odmah zatim da operete nož i da očistite frižider ako je ta namirnica bila u njemu.
Ako ste u nedoumici, bacite namirnicu, jer plesan može da stvori opasne mikotoksine i da uzrokuje alergije, kao i respiratorne probleme.
Kako možete da sprečite da se hrana ubuđa?
Osim onog očiglednog načina - da pojedete na vreme hranu koju kupite, možete i da organizujete police na frižideru, kako biste imali vizuelni podsetnik šta najpre treba da se potroši.
Ako lako kvarljive namirnice držite na vlažnom mestu, poput hleba i pekarskih proizvoda, brže će da se ubuđaju. Zato bi najbolje bilo da hleb čuvate u kutiji za hleb ili u zamrzivaču što će da mu produži rok trajanja.
Osim toga, bažno je da znate da spore plesni mogu da se šire vazduhim, pa bi trebalo da većinu hrane držite u okruženju koje ne dopušta ulaz vazduha. Ostatke hrane, džemove, jogurte i sireve čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, a voće je izuzetak, jer je njemu vazduh neophodan, ali isto tako je i važno da se što pre pojede.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO

Udarne vesti za Rusiju iz SAD: Vašington će ovako napasti Moskvu i njene saveznike - da li su spremni za takav udar?

Kako je Svetska izložba u Parizu 1900. promenila svet

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

KROZ SRBIJU NA DVA TOČKA: Sedite na bicikl, i doživite nezaboravnu avanturu koja se pamti!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
Moja majka ne želi da čuje za njega: Teodora otvorila karte i priznala kakvo je stanje između Bebice i njene porodice! (VIDEO)

Putin i Rusi upozoravali, Ukrajinci nisu slušali: Sada ih čeka najgori mogući scenario - svima je jasno šta vlast u Kijevu radi

TRKA SE NASTAVLJA! Završen drugi krug glasanja za imena maskota EXPO 2027 – evo ko su favoriti

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

EXPO 2027 U BROJKAMA I ČINJENICAMA Najveći međunarodni događaj u istoriji Srbije

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

Na današnji dan, 30. jul

POBEGNITE OD VRUĆINE U ČUDESAN PODZEMNI SVET Otkrijte pećine Srbije - savršen izlet za sve generacije!

KAMEN KOJI JE ZAUSTAVIO VREME Šta je 14 miliona ljudi videlo na EXPO 1970?
Fanovi Teodore i Bebice ne štede: Preplavili studio poklonima za mesečnicu, a zbog ovog pitanja Ivane Šopić im nije bilo dobro! (VIDEO)
