Dakle, hrana se ubuđa zato što je određena vrsta gljivica dobila dovoljno vremena za rast, a iako definitivno nije ukusna, buđ je ipak normalan deo prehrambenog ciklusa, odnosno prirodni proces u ekologiji koji reciklira hranu i pretvara je u kompost.
Spore plesni su svuda, uključujući i naš dom, a kada uđu na hranu, ubrzavaju proces truljenja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Buđ na hrani može da se pojavi na bilo kojem mestu u lancu ishrane, od žetve i skladištenja do špajiza. Uspeva u vlažnom okruženju, pa se često nalazi na voću i hlebu koji se čuvaju na toplom, vlažnom mestu.
Kada je u redu da se jede ubuđana hrana?
Opšte pravilo je da se buđ lakše širi u mekoj hrani kao što je hleb, voće i meki sirevi, zbog čega se ne preporučuje da se odseče ubuđani deo i pojede, jer se plesan verovatno proširila dalje, ali se ne vidi.
Jedini izuzetak je buđ na određenim sirevima, kao što su "Gorgonzola", "Roquefort" i "Brie", koji se smatraju sigurnima za konzumaciju.
Tako da, ako otkrijete buđ na tvrdoj površini — poput tvrdog sira ili povrća — možete da odsečete taj deo i da uživate u ostatku hrane, a za sigurno uklanjanje buđi, preporučuje se da odsečete barem jedan centimetar oko tog područja i odmah zatim da operete nož i da očistite frižider ako je ta namirnica bila u njemu.
Ako ste u nedoumici, bacite namirnicu, jer plesan može da stvori opasne mikotoksine i da uzrokuje alergije, kao i respiratorne probleme.
Kako možete da sprečite da se hrana ubuđa?
Osim onog očiglednog načina - da pojedete na vreme hranu koju kupite, možete i da organizujete police na frižideru, kako biste imali vizuelni podsetnik šta najpre treba da se potroši.
Ako lako kvarljive namirnice držite na vlažnom mestu, poput hleba i pekarskih proizvoda, brže će da se ubuđaju. Zato bi najbolje bilo da hleb čuvate u kutiji za hleb ili u zamrzivaču što će da mu produži rok trajanja.
Osim toga, bažno je da znate da spore plesni mogu da se šire vazduhim, pa bi trebalo da većinu hrane držite u okruženju koje ne dopušta ulaz vazduha. Ostatke hrane, džemove, jogurte i sireve čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, a voće je izuzetak, jer je njemu vazduh neophodan, ali isto tako je i važno da se što pre pojede.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

Nadutost nije bezazlena: Koji su skriveni uzroci ovog problema?

Prolećne alergije: Tiha epidemija savremenog života – Kako olakšati neprijatne simptome?

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Kongres MIND – AI u medicini: Istražite Budućnost Medicine i Veštačke Inteligencije MIND 2025

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu
