Ako vidite BUĐ na hrani, odmah je BACITE: Ne zadržavajte ni OSTATKE koji nisu jer može da bude veoma OPASNO

Marija Gavrilović Vesti 10.09.2022 15:55 0

Činjenica je da određena hrana ima rok trajanja, a pojedine namirnice koje se čuvaju u špajizu sklonije su buđanju od drugih, ipak postoji čitav niz namirnica koje na sebi imaju buđ, a prihvatljive su za jelo.

Ako vidite BUĐ na hrani, odmah je BACITE: Ne zadržavajte ni OSTATKE koji nisu jer može da bude veoma OPASNO

Shutterstock

Dakle, hrana se ubuđa zato što je određena vrsta gljivica dobila dovoljno vremena za rast, a iako definitivno nije ukusna, buđ je ipak normalan deo prehrambenog ciklusa, odnosno prirodni proces u ekologiji koji reciklira hranu i pretvara je u kompost.

Spore plesni su svuda, uključujući i naš dom, a kada uđu na hranu, ubrzavaju proces truljenja.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Buđ na hrani može da se pojavi na bilo kojem mestu u lancu ishrane, od žetve i skladištenja do špajiza. Uspeva u vlažnom okruženju, pa se često nalazi na voću i hlebu koji se čuvaju na toplom, vlažnom mestu.

Kada je u redu da se jede ubuđana hrana?

Opšte pravilo je da se buđ lakše širi u mekoj hrani kao što je hleb, voće i meki sirevi, zbog čega se ne preporučuje da se odseče ubuđani deo i pojede, jer se plesan verovatno proširila dalje, ali se ne vidi.

Jedini izuzetak je buđ na određenim sirevima, kao što su "Gorgonzola", "Roquefort" i "Brie", koji se smatraju sigurnima za konzumaciju.

Tako da, ako otkrijete buđ na tvrdoj površini — poput tvrdog sira ili povrća — možete da odsečete taj deo i da uživate ​​u ostatku hrane, a za sigurno uklanjanje buđi, preporučuje se da odsečete barem jedan centimetar oko tog područja i odmah zatim da operete nož i da očistite frižider ako je ta namirnica bila u njemu.

Ako ste u nedoumici, bacite namirnicu, jer plesan može da stvori opasne mikotoksine i da uzrokuje alergije, kao i respiratorne probleme.

Kako možete da sprečite da se hrana ubuđa?

Osim onog očiglednog načina - da pojedete na vreme hranu koju kupite, možete i da organizujete police na frižideru, kako biste imali vizuelni podsetnik šta najpre treba da se potroši.

Ako lako kvarljive namirnice držite na vlažnom mestu, poput hleba i pekarskih proizvoda, brže će da se ubuđaju. Zato bi najbolje bilo da hleb čuvate u kutiji za hleb ili u zamrzivaču što će da mu produži rok trajanja.

Osim toga, bažno je da znate da spore plesni mogu da se šire vazduhim, pa bi trebalo da većinu hrane držite u okruženju koje ne dopušta ulaz vazduha. Ostatke hrane, džemove, jogurte i sireve čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, a voće je izuzetak, jer je njemu vazduh neophodan, ali isto tako je i važno da se što pre pojede.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

img
07. 05. 2025 12:36

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

img
09. 05. 2025 07:36

Nadutost nije bezazlena: Koji su skriveni uzroci ovog problema?

img
09. 05. 2025 07:35

Prolećne alergije: Tiha epidemija savremenog života – Kako olakšati neprijatne simptome?

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
08. 05. 2025 12:09

Kongres MIND – AI u medicini: Istražite Budućnost Medicine i Veštačke Inteligencije MIND 2025

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

Komentari (0)