Opasno za ORGANIZAM: Maslinovo ULJE jeste ZDRAVO, ali ga nikako nemojte koristiti za ove TRI stvari

Vesti 08.09.2022 09:42 0

Iako je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne bi trebalo da koristite.

maslinovo ulje

Shutterstock

1. Maslinovo ulje za prženje

Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je sprečiti potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrevanjem uništavamo strukturu ulja. Umesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao “začin” gotovom jelu.

2. Maslinovo ulje za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno uljiti. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suvim začinima.

3. Maslinovo ulje za lice

Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili negu kože. Međutim, kada je reč o licu, maslinovo ulje treba izbegavati! Razlog tome je to što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama treba da ga izbace iz svoje kozmetičke rutine, prenosi Centar zdravlja.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading