Većina ljudi želi da pije zdravije sokove, ali nisu svi oni podjednako zdravi.
Među tonom zdravog voća i povrća od kojih možete praviti super zdrave sokove, posebno se izdvaja jedna tropska voćka. Nutricionista Samanta Heler govori o tome koji je sok najbolji izbor za zdravlje i zbog čega.
Heler kaže da bilo šta sa živopisnom bojom, kao i većina bobica, ima mnogo antioksidanasa, tako da nije iznenađujuće što se sokovi od jagodičastog i bobičastog voća smatraju najzdravijima.
Antioksidansi, objašnjava ona, su prirodno prisutne supstance koje potiču od kiseonika. Hemijski govoreći, kiseonik uvek želi da se "pari", i ako ne može da nađe odgovarajući "par" on se lepi za supstance na koje naiđe u telu. Dok se lepi na supstance u telu, kiseonik može da ih preplavi i oksidiše, pa tako može da izazove bolesti.
Antioksidansi, s druge strane, se dobrovoljno vezuju sa molekulima kiseonika, sprečavajući ga da se lepi na bilo koju drugu supstancu u telu, a to pomaže da budemo zdravi. Zbog toga su sokovi koji imaju mnogo antioksidanasa, najbolji izbor za očuvanje zdravlja.
Ipak, Heler upozorava da to ne znači da treba da pijete bilo koji sok od bobičastog ili jagodičastog voća, jer i među njima ima puno razlike. Ona naglašava da je uvek bolji izbor jesti sveže voće nego piti sok. Ako niste ljubitelj voća, a jeste sokova, najbolje je da ih pravite sami.
Helerova i drugi naučnici ističu da je jedan od najzdravijih sokova na svetu sok od nara.
Sam sok od nara je prirodno sladak pa mu ne treba dodavati šećere i veštačke zaslađivače. Dokazano je da nar sprečava sve od inflamacije i visokog holesterola do visokog krvnog pritiska i hiperglikemije. Sok od nara je bogat antioksidansima, a sadrži ih više o od crvenog vina i zelenog čaja. Sa dokazanim dejstiva u borbi protiv raka, kao i antioksidantskim i antiinflamatornim efektima, nije čudo što ovaj voćni sok ima tako dobru reputaciju.
Sam sok od nara je prirodno sladak pa mu ne treba dodavati šećere i veštačke zaslađivače.
1. Smanjuje hipertenziju
Sok od nara ima visok antioksidativni kapacitet, a jedno naučno istraživanje je pokazalo i da može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Meta-analiza objavljena u 2016. godini je revidirala brojne studije o soku od nara i njegovom uticaju na krvni pritisak. Dokazi iz studije sugerišu da je možda pametno uključiti ovaj voćni sok u ishranu za poboljšavanje zdravlja srca.
Sok od nara ima visok antioksidativni kapacitet, a naučno istraživanje je pokazalo i da pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska.
2. Unapređuje zdravlje srca
S obzirom na to da je sok od nara dobar za krvni pritisak, nije iznenađujuće što je ovo ukusno piće odlično za zdravlje srca. Sadrži antioksidanse na višim nivoima od mnogih drugih voćnih sokova, zbog čega i jeste korisan za srce.
Jedno istraživanje je proučavalo efekat soka od nara na pacijente sa stenozom karotidne arterije, što je suženje bilo koje od ključnih arterija smeštenih na prednjem delu vrata, kroz koje krv iz srca ide u mozak. Učesnici koji su konzumirali sok od nara su snizili krvni pritisak za više od 12 odsto. Studija je pokazala da je unos soka od nara smanjuje pritisak u karotidnoj arteriji, snižava krvni pritisak i smanjuje oksidaciju LDL-a.
Sok od nara smanjuje pritisak u karotidnoj arteriji, snižava krvni pritisak i smanjuje oksidaciju.
3. Olakšava osteoartritis
Osteoartritis je jedan od najčešćih oblika muskuloskeletnih poremećaja koji dovode do degeneracije zglobova. Studije navode da ukusni sok od nara može igrati zaštitnu ulogu u smanjenju zapaljenja hrskavice. Ova zaštitna sposobnost je pripisana visokom sadržaju antioksidanasa u soku.
Studija iz 2016. godine je ispitala efekte soka od nara na 38 pacijenata sa osteoartritisom na kolenima. Neki od pacijenata su pili sok od nara šest nedelja, dok su ostali pacijenti pili kontrolnu supstancu. Istraživači su otkrili da sok od nara, ne samo da poboljšava fizičku funkciju i pokretljivost, već i da povećava antioksidativni status uz smanjenje nivoa enzima hrskavice.
Sok od nara može igrati zaštitnu ulogu u smanjenju zapaljenja hrskavice.
4. Poboljšava memoriju
Studije su dokazale da sok od nara može biti od pomoći kada se radi o poboljšanju pamćenja. Dokazano je da su polifenoli, otkriveni u soku, neuroprotektivni. Tokom studije u kojoj su pacijenti podeljeni na dve grupe, je otkriveno da pacijenti sa slabijim pamćenjem, značajno poboljšavaju markere pamćenja verbalne i vizuelne memorije.
Prostije rečeno, pacijenti koji su pili po šoljicu soka od nara na dan su poboljšali pamćenje. Istraživači zaključuju da sok od nara povećava memorijsku funkciju kroz povećanje funkcionalne aktivnosti mozga prema zadacima.
Postoje neki naučni dokazi da nar može pomoći u borbi protiv Alchajmerove bolesti, čineći ovaj sok korisnom hranom za mozak.
BONUS VIDEO