Sastojci
- 1,5 l soka od grožđa
- po potrebi šećera
- 2 kašičice skrobnog brašna
- 2 kašičice mekog pšeničnog brašna
Priprema
1. Pretpostavimo da nemate vinograd i da ne pravite ćufter u vreme berbe grožđa na veliko, već da ste kupili jako kvalitetno crno ili belo grožđe i da želite napraviti nekoliko komada ćuftera. Operite ga, odvojite sva zrna i dobro sameljite u blenderu. Procedite dobro tako da dobijete litru do litru ipo soka.
2. 1 litru stavite da se kuva, ako niste zadovoljni slatkoćom dodajte malo šećera. Od pola litra odvojite 3 dl i u tome energično izmešajte skrobno i obično brašno. ( 2 dl ostavite za podlivanje tanjira) Ako niste uspeli sve grudvice ukloniti onda smesu procedite kroz gazu.
3. Kad provri sok ukuvajte smesu od brašna kao da pravite puding, ali mešajte na smanjenoj temperaturi dok smesa ne postane gušća od klasičnog pudinga.
4. Pripremite nekoliko plastičnih tanjira (savitljivih) i u svaki nalijte malo soka koji ste sačuvali. Izlivajte u svaki tanjir toplu smesu ali ne prevruću.
5. Poređajte tanjire na neko prozračno mesto i prekrijte gazom. Ostavite minimalno 3 dana da se steže. Kad je ćufter fino stegnut lako će se odvojiti iz tanjira. Dobićete tvrdi žele u obliku diska debljine do 2 cm.
Malo ih natrljajte brašnom i pospremite u neku kutiju ili kako volite…
Posluživanje: Služe se narezani da duge trakice uz suve orašaste plodove i smokve.