Mesar Rade otkriva kako se pravi UŽIČKA KOMPLET LEPINJA: Kad mu dođu BEOGRAĐANI, odmah primete RAZLIKU, ovo je jedini pravi RECEPT

Vesti 24.08.2022 14:40 2

Iako deluje da je lako napraviti užičku komplet lepinju mnogima to baš i nije pošlo za rukom

Mesar Rade otkriva kako se pravi UŽIČKA KOMPLET LEPINJA: Kad mu dođu BEOGRAĐANI, odmah primete RAZLIKU, ovo je jedini pravi RECEPT

Printscreen/Youtube

Uprkos činjenici da je recept danas dostupan, greške su sastavni deo ovog kulinarskog poduhvata, a dve su najčešće i odnose se na kajmak i pretop.

Kakav pretop treba da bude?

Pretop je najbitniji sastojak komplet lepinje, kaže Rade. Dobiićete ga tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta.Pomešate i ostavite da se ohladi, nakon čega će se u tegli odvojiti beli deo masti i želatin, tamno braon boje koji će ostati na dnu.

Prilikom zagraevanja neophodno je da dodate i jedan i drugi deo.

Kajmak je važan

Rade kaže da je kajmak posebno važan. Iako i užičkom kraju važi tradicija da se u komplet lepinju stavlja stari kajmak, Rade kaže da je najbolje birati srednji do stari kajmak. Srednji kajmak koji naginje ka starom nije toliko slan i savršeno se uklapa, ali za to treba da imate dobrog dobavljača i da znate da napravite razliku. Ako je kajmak previše star, lepinja će biti preslana, jer je i sam pertop izrazito slan,a  to ne želite da postignete.

Još veću grešku prave oni koji dodaju mladi kajmak. Onda se dosta gubi na ukusu, ali ako ste baš željni lepinje možete i ovako da je spremite.

Jaje treba da bude domaće, a lepinja da ne bude kao list papira. "Jednom su mi u Beogradu prodali nešto što nije ličilo na lepinju, nego je bilo nekako tanko. Lepinja mora da bude izdašna, duboka, šuplja, da u nju može poklopac da se umoči. Tako se jede lepinja, sve ostalo je pogrešno", objašnjava Užičanin Rade, koji kao mesar radi u Beogradu već deset godina, a lepinju sprema samo za sebe i svoje prijatelje.

Dakle da ponovimo

Sastojci:

  • Jaje
  • Lepinja
  • Dve kašike pretopa
  • Dve kašike kajmaka 

Priprema:

Lepinja treba da bude šuplja, a ako nije dovoljno izdubite je. Premažite kajmakom, pa stavite jedno jaje i blago pomešajte. Inače nije neophodno da mutite jaje, lagano ga razbijte u lepinji i razmutite blago, kako biste dobili pravu teksturu. Stavite lepinju u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta. Lepinja može da bude življa, srednje pečena ili zapečenija. U zavisnosti od toga kakvu vi želite pratite vreme pečenja.

Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta, a pretop stavite na šporet da se istopi. Za to vam treba možda pet minuta.

Kad je lepinja gotova, prelijte je pretopom. Koliko pretopa volite toliko dodadajte, a poželjno je da budu bar dve do tri veće kašike. 

PRIJATNO!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
John
24.08.2022 16:48

To treba ustavom zabraniti.Cista Pakistansko-turska hrana.

Deda Mile
25.08.2022 08:38

Pojedete ovo i pozovete doktora odmah i hitnu pomoć.... Jezivoooooooooooooooo