Shakshuka (RECEPT) sa feta sirom: Brz i ukusan ARAPSKI ručak će vas oduševiti

K.Ć. Vesti 17.08.2022 12:40 0

Kažu da Shakshuka potiče iz Severne Afrike i da se raširilo u mnogim etničkim grupama Bliskog Istoka. Negde se, kao u Izraelu, jede za doručak, ali može biti i ručak i večera

Shakshuka (RECEPT) sa feta sirom: Brz i ukusan ARAPSKI ručak će vas oduševiti

Shutterstock

Sastojci za Shakshuku

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 500gr paradajz pelata
  • 2/3 kašikice kumina
  • 2/3 kašikice slatke mlevene paprike
  • 1/8 kašikice cayenne paprike
  • 1/2 kašikice harissa paste
  • 3/4 kašikice soli
  • 1/4 kašikice crnog bibera
  • 100gr feta sira
  • 4 jajeta
  • korijander

Priprema Shakshuke

Da se pripremi ovo jelo ne treba puno vremena. Najviše oduzima seckanje. Zato sve pripremiti da bude spremno. Upaliti rernu na 200C da se greje dok se priprema umak.

Na srednjoj vatri zagrejati ulje u tiganju koji može i u rernu. Dodati sitno naseckan luk i crvenu papriku na tanke štapiće. Dinstati dvadesetak minuta da i jedno i drugo omekne. Dodati beli lik pa dinstati još minut, dva.

Zatim dodati kumin koji je standardan začin za ovo jelo i mlevenu papriku. Umesto cayenne može i druga ljuta paprika. Dinstati još minut-dva.

Dodati pelat, so biber i harissa pastu. Umesto pelata može svež zreliji i naseckan paradajz bez mnogo tečnosti. Posoliti i pobiberiti.

**Harissa se može izostaviti.

Mešati desetak minuta, dok se paradajz skroz ne raspadne i sve ne postane jedan kompaktan umak. Nakon toga umak skloniti sa vatre umešati lagano na kockice naseckanu fetu i pažljivo razbiti jaja u rupe koje napravimo razmačinanjem umaka kašikom.

Još malo posoliti i pobiberiti i staviti u zagrejanu rernu na 10ak minta da se jaja ispeku a sir rastopi.

Prijatno!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading