Sastojci
- 200 g tamne čokolade 70% kakaa
- 80 g nezaslađenog kakaa
- 65 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 360 g šećera
- 4 jaja
- po želji lešnika, badema, oraha ili sušene brusnice ili višnje, oko 75 g
Glazura
- 100 g čokolade za kuvanje
- 30 g maslaca
Priprema
Rernu zagrijte na 180°C, a vatrostalnu obložite papirom za pečenje.
Na pari otopite čokoladu i maslac da dobijete kompaktnu, svilenkastu smesu. Dodajte sušeno voće ako želite.
U drugoj posudi pomešajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smesu dodajte otopljenoj čokoladi.
Miksajte da se sjedini. Jaja izmutite viljušskom pa dodajte malo po malo u smesu, miksajući dok se ne sjedini.
Izlijte smesu u vatrostalnu, poravnajte površinu i pecite 20-tak minuta. E sad, brauni mora biti malo lepljiv i mekani u sredini, nikako ne suvi kao biskvit. Kada vidite da su površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu da proverite da li je gotovo - ne sme izaći čista.
Ostavite da se ohladi, a zatim izokrenite na ravnu podlogu.
Ovde možete završiti, ali meni to nije bilo dovoljno čokoladno (!!) pa sam dodala i glazuru...
Glazura
Otopite čokoladu i maslac i prelijte preko kolača te razmažite preko cele površine.
Isecite na kocke i uživajte!
BONUS VIDEO