Sastojci:
- 6 plavih patlidžana
- maslinovo ulje
Za sos od mesa:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
- 750 g goveđeg ili jagnjećeg mlevenog mesa
- 3 crvena luka
- 3 čena belog luka
- 400 g paradajz sosa
- 1 kašičica šećera
- čaša crvenog vina
- so i biber
- suvi začin
- bosiljak
- lovorov list
- maslinovo ulje
- Za bešamel sos: 900 ml mleka
- 120 g putera
- 120 g brašna
- muškatni oraščić
- 2 žumanca
- 100 g parmezana
Priprema:
1. Pripremanje musake počinje od patlidžana. Očisite ih i iseckajte na kriške po dužini (debljine oko 1cm). Posolite i ostavite da odstoji oko pola sata.
2. Isperite patlidžan sa dosta vode i procedite ga rukama. Pržite ga na ulju dok ne dobije lepu boju. Vadite ih na papirni ubrus. (Za lakšu verziju poređajte patlidžan u pleh, prelijte ga uljem i pecite 20ak minuta).
3. Sada je na redu je sos sa mesom. U zagrejanu posudu dodajte maslinovo ulje i dinstajte luk na njemu, dodajte beli luk, paradajz sok i meso i sve lepo promešajte. Dodajte crveno vino i čekajte da ispari. Ubacite šećer i preostale začine. Kada počne da ključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok tečnost ne ispari.
4. Priprema bešamela: U posudi za spremanje istopite maslac na laganoj vatri. Polako dodajte brašno dok se ne napravi pasta, dodajte postepeno zagrejano mleko i mešajte kako biste sprečili nastanak grudvica. Sklonite posudu sa vatre i umešajte žumanca, so, biber, muškatni oraščić i parmezan. Brzo sjedinite kako se žumance ni bi stvrdnulo.
5. Na kraju uzmite posudu za pečenje i krenite da ređate musaku (Ovaj recept je prilagođen posudi veličine 20x30cm). Podmažite dno i ređajte plavi patlidžan, prelijte ga sosom sa mesom, poravnajte ga i prekrijte ostatkom patlidžana. Na kraju prelijte bešamelon i sve lepo poravnajte.
6. Pospite parmezanom ili rendanim kačkavaljem i stavite musaku u rernu prethodno zagrejanu na 180-200 stepeni da se peče oko 60 minuta (dok korica ne dobije zlatnu boju). Kada se musaka ohladi isecite je i poslužite.
