Originalna GRČKA musaka sa PATLIDŽANOM: Kad je jednom PROBATE, svaka DRUGA postaje PROŠLOST

Vesti 12.08.2022 12:10 0

Ako ste ljubitelj tradicionalne musake, obavezno probajte i ovaj recept

Originalna GRČKA musaka sa PATLIDŽANOM: Kad je jednom PROBATE, svaka DRUGA postaje PROŠLOST

Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 6 plavih patlidžana
  • maslinovo ulje

Za sos od mesa:

  •  750 g goveđeg ili jagnjećeg mlevenog mesa
  • 3 crvena luka
  •  3 čena belog luka
  •  400 g paradajz sosa
  • 1 kašičica šećera
  • čaša crvenog vina
  • so i biber
  • suvi začin
  • bosiljak
  • lovorov list
  • maslinovo ulje
  • Za bešamel sos: 900 ml mleka
  •  120 g putera
  •  120 g brašna
  •  muškatni oraščić
  •  2 žumanca
  • 100 g parmezana

Priprema:

1. Pripremanje musake počinje od patlidžana. Očisite ih i iseckajte na kriške po dužini (debljine oko 1cm). Posolite i ostavite da odstoji oko pola sata.

2. Isperite patlidžan sa dosta vode i procedite ga rukama. Pržite ga na ulju dok ne dobije lepu boju. Vadite ih na papirni ubrus. (Za lakšu verziju poređajte patlidžan u pleh, prelijte ga uljem i pecite 20ak minuta).

3. Sada je na redu je sos sa mesom. U zagrejanu posudu dodajte maslinovo ulje i dinstajte luk na njemu, dodajte beli luk, paradajz sok i meso i sve lepo promešajte. Dodajte crveno vino i čekajte da ispari. Ubacite šećer i preostale začine. Kada počne da ključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok tečnost ne ispari.

4. Priprema bešamela: U posudi za spremanje istopite maslac na laganoj vatri. Polako dodajte brašno dok se ne napravi pasta, dodajte postepeno zagrejano mleko i mešajte kako biste sprečili nastanak grudvica. Sklonite posudu sa vatre i umešajte žumanca, so, biber, muškatni oraščić i parmezan. Brzo sjedinite kako se žumance ni bi stvrdnulo.

5. Na kraju uzmite posudu za pečenje i krenite da ređate musaku (Ovaj recept je prilagođen posudi veličine 20x30cm). Podmažite dno i ređajte plavi patlidžan, prelijte ga sosom sa mesom, poravnajte ga i prekrijte ostatkom patlidžana. Na kraju prelijte bešamelon i sve lepo poravnajte.

6. Pospite parmezanom ili rendanim kačkavaljem i stavite musaku u rernu prethodno zagrejanu na 180-200 stepeni da se peče oko 60 minuta (dok korica ne dobije zlatnu boju). Kada se musaka ohladi isecite je i poslužite.

Komentari (0)
Loading