Sastojci:
- 6 plavih patlidžana
- maslinovo ulje
Za sos od mesa:
- 750 g goveđeg ili jagnjećeg mlevenog mesa
- 3 crvena luka
- 3 čena belog luka
- 400 g paradajz sosa
- 1 kašičica šećera
- čaša crvenog vina
- so i biber
- suvi začin
- bosiljak
- lovorov list
- maslinovo ulje
- Za bešamel sos: 900 ml mleka
- 120 g putera
- 120 g brašna
- muškatni oraščić
- 2 žumanca
- 100 g parmezana
Priprema:
1. Pripremanje musake počinje od patlidžana. Očisite ih i iseckajte na kriške po dužini (debljine oko 1cm). Posolite i ostavite da odstoji oko pola sata.
2. Isperite patlidžan sa dosta vode i procedite ga rukama. Pržite ga na ulju dok ne dobije lepu boju. Vadite ih na papirni ubrus. (Za lakšu verziju poređajte patlidžan u pleh, prelijte ga uljem i pecite 20ak minuta).
3. Sada je na redu je sos sa mesom. U zagrejanu posudu dodajte maslinovo ulje i dinstajte luk na njemu, dodajte beli luk, paradajz sok i meso i sve lepo promešajte. Dodajte crveno vino i čekajte da ispari. Ubacite šećer i preostale začine. Kada počne da ključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok tečnost ne ispari.
4. Priprema bešamela: U posudi za spremanje istopite maslac na laganoj vatri. Polako dodajte brašno dok se ne napravi pasta, dodajte postepeno zagrejano mleko i mešajte kako biste sprečili nastanak grudvica. Sklonite posudu sa vatre i umešajte žumanca, so, biber, muškatni oraščić i parmezan. Brzo sjedinite kako se žumance ni bi stvrdnulo.
5. Na kraju uzmite posudu za pečenje i krenite da ređate musaku (Ovaj recept je prilagođen posudi veličine 20x30cm). Podmažite dno i ređajte plavi patlidžan, prelijte ga sosom sa mesom, poravnajte ga i prekrijte ostatkom patlidžana. Na kraju prelijte bešamelon i sve lepo poravnajte.
6. Pospite parmezanom ili rendanim kačkavaljem i stavite musaku u rernu prethodno zagrejanu na 180-200 stepeni da se peče oko 60 minuta (dok korica ne dobije zlatnu boju). Kada se musaka ohladi isecite je i poslužite.