Pasterizujte ZIMNICU u RERNI: Zaboravite na LONAC pun vode, naučite ovaj trik i jednostavno stavite tegle na tepsiju

K.Ć. Vesti 07.08.2022 12:11 1

Pasterizacija tegli je veoma važna aktivnost prilikom pripreme domaćih zimnica

Pasterizujte ZIMNICU u RERNI: Zaboravite na LONAC pun vode, naučite ovaj trik i jednostavno stavite tegle na tepsiju

Shutterstock

Prilikom pasterizacije tegle zagrevamo na visoku temperaturu, što sprečava da se hrana kasnije pokvari. Obično se to radi u loncu čije dno je pokriveno krpom. Zatim se napuni vodom i prokuvaju se tegle 3/4 visine u vodi. Veoma je važno da tegle ne budu potpuno pod vodom i da ne dodiruju stranice.

Konvencionalna pasterizacija tegli je naravno efikasna. Međutim, nije baš zgodna. Nekada naše bake nisu imale veliki izbor, ali danas u kuhinji imamo uređaje koje možemo koristiti za pasterizaciju tegli.

Pasterizacija tegli u rerni

Suva pasterizacija je mnogo pogodnija. Za ovo možemo koristiti rernu koja lako dostiže temperature potrebne za ubijanje mikroorganizama u našim konzervama. Postoji samo jedan uslov - ne smete stavljati foliju i gumice na teglu.

Pripremite pleh, pa na njega stavite kuhinjsku krpu kako tegle ne bi stajale direktno na njemu. Zatim zagrejte rernu na 120 stepeni. Ako stavljamo vruću zimnicu u tegle, stavite ih u prethodno zagrejanu rernu. Ako su već hladne, stavite ih u uređaj dok se već zagreva. Ovo čuva tegle od lomljenja.

Tegle u rerni se drže 30 minuta. Posle ovog vremena, međutim, ne vadimo ih odmah, već samo otvaramo vrata da se ohlade sat vremena. Posle ovog vremena, možemo ih staviti u ostavu.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Djuka
07.08.2022 16:23

Ne razumem ne stavljati foliju i gumice. Ne stavljati dok su tekle u rerni nego staviti kad se ohlade ili stavljati limene poklopce pošto se tegle ohlade? Kad u opšte stavljati poklopce?