Cveće koje najbolje RASHLAĐUJE prostorije: Smanjiće TOPLOTU, pročistiti TOKSINE i osloboditi KISEONIK

Vesti 26.07.2022 18:00 0

Rashlađivanje na zdrav način

kućne biljke

Shutterstock

Često su biljke savršena dekoracija u svakom domu, ali ono što je bitno jeste da čiste vazduh i ublažavaju vrućinu. Prema studiji koju je sprovela NASA, biljke i drveće prolaze kroz proces transpiracije. Koreni biljke preuzimaju vodu i hranljive materije iz zemlje i sprovode ih do stabljike i listova.

Deo vode koji se upija kroz korenje izlazi iz biljke kroz pore ili stomate u njenim listovima. Kako ta voda isparava, toplota se ublažava i dolazi do efekta hlađenja.

Biljke koje će najviše pomoći u rashlađivanju prostorija:

1. Sansevieria ( Biljka zmija)

Kako kroz ovu biljku cirkuliše visok sadržaj vode koji se transpiruje, a hladna vlaga se ispušta u okolni vazduh. Paralelno sa vodom, ispušta se i kiseonik koji održava vazduh svežim. Osim toga, ova biljka uklanja i toksine koji se nalaze u prostoriji.

2. Fikus

Postoji pravilo da, što biljka ima više listova i što su oni veći, to se više vlage ispušta u vazduh. One sorte koje najbolje uspevaju u vlažnim sredinama, aktivno upijaju vodu kroz korenje, a zatim se preko listova oslobađaju viška vode.

3. Fikus bendžamin

Jedno je od retkih vrsta derveća koje uspeva i u zatvorenom prostoru. Ovo lisnato drvo održava vazduh hladnim i vlažnim. NJemu je potrebno i srednje osvetljenje kako bi mogao da upija sunčevu svetlost koja mu je neophodna

4. Aglaonema

Nosi titulu jedne od najistrajnijih sobnih biljaka. Zbog visoke stope transpiracije sjajno osvežava prostoriju, a poznata je i po svojoj sposobnosti prečišćavanja toksina.

5. Palme

Listovi palme imaju male stome koje upijaju ugljen-dioksid, a oslobađaju kiseonik. Izuzetno su dekorativne, a pored toga su i savršen način da domu date tropsku notu tokom letnjih meseci.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading