Može se jesti sveža, dodati u voćnu salatu, limunadu i slično, ali, nju nije preporučljivo čuvati u frižideru.
Lubenica je bogata antioksidansima poput likopena, beta-karotena i vitamina C, a istraživanja su pokazala da sadrži antikancerogene sastojke, poboljšava zdravlje srca te smanjuje upale i oksidativni stres. Osim toga, ona doprinosi zdravlju kose i kože te pomaže u probavi.
Istraživanje je pokazalo da lubenice pohranjene na sobnoj temperaturi imaju više hranjivih tvari od ohlađenih ili čak svježe ubranih.
Stručnjaci su kroz razdoblje od 14 dana testirali nekoliko popularnih sorti lubenice, te ih čuvali na temperaturama od 21 stepena Celzijusa, 12 stepeni Celzijusa i 5 stepeni Celzijusa.
Rezultati tog istraživanja pokazali su da su one skladištene na 21 stepen Celzijusa imale najveću nutritivnu vrednost. Naime, lubenica nakon što se ubere, nastavlja proizvoditi neke hranjive tvari. Njeno hlađenje usporava te u konačnici zaustavlja taj proces.
Rok trajanje lubenice je od 14 do 21 dan, no ona se u frižideru počinje kvariti već za sedam dana. Stoga, nju je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi.
BONUS VIDEO
Sholastik
19.07.2022 09:57Ne jede se hladna lubenica i ne pije hladno pivo zato što je to zdravo