Gazirana ili negazirana voda? Jedna od njih je bolja za VRELE LETNJE DANE, ali više oštećuje GLEĐ

K.Ć. Vesti 06.07.2022 21:30 0

Po toplom vremenu, posebno je važno da vaše telo bude hidrirano

Gazirana ili negazirana voda? Jedna od njih je bolja za VRELE LETNJE DANE, ali više oštećuje GLEĐ

Shutterstock

U toplim danima nutricionisti preporučuju vodu iz nekoliko razloga: dobro se apsorbuje i hidrira organizam, prirodni je izvor za zadovoljavanje žeđi, nema kalorija, nema hemijskih dodataka, jeftina je i lako dostupna. A da li je po vrelom danu bolja gazirana ili negazirana voda?

Gazirana voda

Kada dođe leto i vreli dani, pojačanim znojenjem gubimo natrijum i druge minerale važne za regulaciju vode i elektrolita u telu. Zato je najvažnije da voda bude bogata mineralima kao što su magnezijum, kalcijum i natrijum. Treba birati srednje i visoko mineralizovanu vodu. 

Po vrelom danu, vodu treba piti u malim količinama tokom celog dana. Količina vode koju preporučuju nutricionisti je osam čaša dnevno. Odrasla osoba treba oko 30 ml vode dnevno za svaki kilogram telesne težine. Po toplom vremenu može biti i više.

Po toplom vremenu, gazirana voda je dobar izbor. Ugljen-dioksid koji se nalazi u njoj čini je osvežavajućom. Gazirana voda je dodatno cenjena zbog svojih baktericidnih svojstava. Gaziranu vodu treba da izbegavaju ljudi koji pate od želučanih bolesti, na primer, refluksne bolesti. 

Gazirana voda je voda kojoj je pod pritiskom dodat ugljen-dioksid. Ponekad se u gaziranu vodu dodaju natrijum i drugi minerali. Gazirana voda je blago kisela jer ugljen-dioksid i voda hemijski reaguju. Proizvodi se ugljena kiselina, koja stimuliše nervne receptore u usnoj duplji.

Pijenje gazirane vode ne zakiseljuje telo, jer bubrezi uklanjaju višak ugljen-dioksida. Jedna od najvećih briga o gaziranoj vodi je njen uticaj na zube jer je gleđ direktno izložena kiselini. Međutim, istraživanja su pokazala da gazirana mineralna voda oštećuje gleđ tek nešto malo više od negazirane vode, a 100 puta manje od slatkih napitaka, koje često zamenjujemo vodom .

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading