Ogromnu GREŠKU pravite sa PEŠKIROM posle kupanja: Rizikujete da se zarazite BAKTERIJAMA i GLJIVICAMA

Vesti 01.06.2022 08:00 0

Ipak je potrebno menjati češće peškire nego što smo mislili

peškir

Shutterstock

Posle kupanja svi ostavljamo peškir na čiviluk od vrata, kako bi se osušio, ali nismo ni svesni koliku grešku pravimo.

Vlažan i pun čestica odumrlog površinskog sloja kože, peškir prenoći na toplom i ujutru vas dočekuje za novo pranje? 

Ogromnu GREŠKU pravite sa PEŠKIROM posle kupanja: Rizikujete da se zarazite BAKTERIJAMA i GLJIVICAMA

pixabay

 

Niste ni svesni koliko se gljivica i bakterija na njemu može razviti za vrlo kratko vreme. Lekari upozoravaju da je maksimalni broj korišćenja jednog peškira tri puta između dva pranja, a u međuvremenu se on mora svaki put temeljno osušiti.

Znači da ga iste večeri ili jutra, posle kupanja i brisanja, morate izneti na terasu ili, u sezoni grejanja, osušiti na radijatoru ako planirate da ga ponovo koristite. Ukoliko imate sušač za peškire u kupatilu, "oslobođeni" ste ovih briga, samo ga redovno uključujte i lepo raširite ubrus.

Naravno da se podrazumeva da korismo različite peškire za telo i lice, kao i da svaki član ima svoj peškir. Savetuje se da se peškir za lice menja na tri dana, a onaj za ruke najbolje je menjati svaki dan.

Ako peškire u boji koje ne perete na temperaturi višoj od 60 stepeni, obavezno i prepeglajte vrelom peglom posle pranja.

Žene treba da koriste zaseban peškirić za intimnu regiju, a u slučaju bilo kakve infekcije, treba da ga menjaju posle svake upotrebe i otkuvavaju prilikom pranja.

 

 

 

Komentari (0)
Loading