Uz ovaj SAVET vaše MUŠKATLE će uvek biti ZDRAVE: Malo truda i TERASA će vam uvek biti puna RASCVETALIH muškatli i petunija

Vesti 24.05.2022 18:40 0

Retko koja osoba ne voli cveće i lepu dekoraciju od njih

cveće

Shutterstock

Svi balkoni u ovo doba godine su obogaćeni prelepim muškatlama, kraljicama cveća. Skoro da ne postoji kuća u Srbiji čiji prozori nisu okićeni raznobojnim petunijama ili surfinijama. 

Dok prve lako prezime ako ih pripremite na vreme, druge obično kupujemo kao rasad. Međutim, i jedne i druge treba na početku sezone presaditi, a za to najčešće koristimo prošlogodišnje saksije. Često se dogodi da u njima preostane i lanjske zemlje, a štedljive domaćice je samo dobro rastresu, eventualno proseju, dodaju novog humusa i zasade cveće.

Uz ovaj SAVET vaše MUŠKATLE će uvek biti ZDRAVE: Malo truda i TERASA će vam uvek biti puna RASCVETALIH muškatli i petunija

Rina

 

To je jedna od najopasnijih grešaka zbog koje će vam biljke slabo cvetati i boriti se sa raznim bolestima. U zemlji mogu da ostanu mnogi patogeni organizmi kojima ćete zaraziti sadnice. 

Ako su saksije i žardinjere prezimile napolju, a zemlja izmrzla, nema te bojazni. Međutim, ako ste ih sklonili u podrum, stepenište ili zastakljenu terasu, neophodno je da ih ispraznite i dobro operete vrelom vodom.

U njih sipajte pripremljenu mešavinu zemlje i sadite svoje muškatle i petunije. Ne zaboravite da ih redovno zalivate, a na svakih petnaestak dana i prihranjujete kako bi što bogatije cvetale.

 

Komentari (0)
Loading