Ako ste nekada probali originalnu grčku salatu, a nakon toga probali da je i sami napravite, moguće je da vam nešto nije pošlo za rukom.
Evo originalnog recepta:
Sastojci
- 1 veliki tvrđi krastavac izrendati na krupno
- 400 ml ovčijeg kiselog mleka - "στραγγιστό γιαούρτι" (u Srbiji možete koristiti jako gusti jogurt, kozji jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masnoće)
- 2 čena belog luka
- malo sveže iseckane mirođije ili malo sveže mente
- 2 kašike maslinovog ulja (za bolji ukus bilo bi dobro da bude grčko maslinovo ulje)
- 1/2 limun ceđen
- -malo soli i malo belog bibera
Izrada:
Beli luk je bolje da se ne secka već bi trebalo da se izgnječi u avanu ili izrenda. Mirođiju iseckajte sitno.
Očistite krastavac, uklonite semenke, a ako je predugačak isecite ga po sredini. Izrendajte krastavac na krupno, posolite i ostavite u cediljki jedno pola sata, jer je važno dobro ga iscediti od vode.
U veliku činiju sipajte grčko kiselo mleko (ili jogurt/pavlaku), mirođiju, beli luk, maslinovo ulje i dodajte usoljeni krastavac. Sve to dobro izmešajte i stavite u frizider da se dobo ohladi, i da se mirisi i ukusi fino sjedine.
Tzatziki salatu (neki je greškom zovu caciki) poslužiti hladnu.
PRIJATNO!
BONUS VIDEO