Ako ste nekada probali originalnu grčku salatu, a nakon toga probali da je i sami napravite, moguće je da vam nešto nije pošlo za rukom.
Evo originalnog recepta:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Sastojci
- 1 veliki tvrđi krastavac izrendati na krupno
- 400 ml ovčijeg kiselog mleka - "στραγγιστό γιαούρτι" (u Srbiji možete koristiti jako gusti jogurt, kozji jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masnoće)
- 2 čena belog luka
- malo sveže iseckane mirođije ili malo sveže mente
- 2 kašike maslinovog ulja (za bolji ukus bilo bi dobro da bude grčko maslinovo ulje)
- 1/2 limun ceđen
- -malo soli i malo belog bibera
Izrada:
Beli luk je bolje da se ne secka već bi trebalo da se izgnječi u avanu ili izrenda. Mirođiju iseckajte sitno.
Očistite krastavac, uklonite semenke, a ako je predugačak isecite ga po sredini. Izrendajte krastavac na krupno, posolite i ostavite u cediljki jedno pola sata, jer je važno dobro ga iscediti od vode.
U veliku činiju sipajte grčko kiselo mleko (ili jogurt/pavlaku), mirođiju, beli luk, maslinovo ulje i dodajte usoljeni krastavac. Sve to dobro izmešajte i stavite u frizider da se dobo ohladi, i da se mirisi i ukusi fino sjedine.
Tzatziki salatu (neki je greškom zovu caciki) poslužiti hladnu.
PRIJATNO!
BONUS VIDEO