Tradicionalni RECEPT za slavsko ŽITO: Dodajte DVA sastojka i biće još ukusnije

Izvor: M. G. Vesti 05.05.2022 17:30 0

Za svaki dom je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno.

slavsko žito sa medom i bademima

Shutterstock

Napravite žito po ovom receptu, a dva sastojka će mu dati poseban ukus - cimet i muskatni oraščić.

Sastojci:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • muskatni oraščić
  • cimet na vrh noža

Priprema

Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri. Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki.

Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba.

Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu. Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena. Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu.

U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu. Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)