Ovaj TRIK morate da znate: Očistite lako i brzo svoj ROŠTILJ, blistaće kao nov, ali naučite foru i kako da ga uopšte NE ISPRLJATE dok pečete meso!

K.Ć. Vesti 01.05.2022 15:00 0

Ne može se poreći da volimo da spremamo hranu na otvorenom

Ovaj TRIK morate da znate: Očistite lako i brzo svoj ROŠTILJ, blistaće kao nov, ali naučite foru i kako da ga uopšte NE ISPRLJATE dok pečete meso!

Shutterstock

Posle dobre zabave na otvoreno najteže nam je na kraju da očistimo roštilj. Nije baš popularna aktivnost, ali je neophodna ako želimo da nas oprema dobro služi.

Iznenađujući način da brzo očistite svoj roštilj.  Blistaće kao novFoto: ALAMI LIMITED / Agencja BE&V

Kako da očistite roštilj?

Roštilj na kome pečemo je veoma prljav i prilično ga je teško dobro očistiti. Zagoreli ostaci hrane se kombinuju sa masnoćom i stvaraju sloj koji se teško uklanja. Danas ćemo podeliti neke trikove kako da se brzo i efikasno rešite ovog problema.

Za početak, vredi zapamtiti da čišćenje roštilja ne treba odlagati. Što pre krenemo sa tim, to bolje. Biće nam lakše da skinemo prljavštinu sa još toplog roštilja nego da se posle toga borimo sa suvim.

Ne zaboravite da nikada ne koristite neočišćeni roštilj. Hrana stavljena na prljavu rešetku počinje brzo da se lepi. Takođe može izgoreti. Ostaci iz prethodnog jela, zajedno sa ostalim zagađivačima, prenose se na sveže meso. Oni kvare ukus i izgled, a mogu i da naškode našem zdravlju.

Za čišćenje roštilja možete koristiti specijalizovana sredstva dostupna u prodavnicama, ali i kućne metode će dobro funkcionisati. Oni su efikasni, sigurni i mnogo jeftiniji.

Metoda sa lukom već dugi niz godina izaziva jek na internetu. Ovo popularno povrće će vam pomoći da se rešite prljavštine sa roštilja. Samo ih prepolovite i stavite na viljušku ili ih zgrabite hvataljkom. Pomeranjem luka preko roštilja brzo i efikasno uklanjamo ostatke masti i hrane. 

Za čišćenje roštilja možete koristiti i aluminijumsku foliju. Samo je uvijte u kuglu i čvrsto trljajte rebra rešetke. 

Ako je rešetka za roštilj jako prljava, pomoći će vam domaća sredstva za čišćenje. Pripremićete ih na osnovu proizvoda koje sigurno imate kod kuće. Samo treba da pomešate sodu bikarbonu, vodonik peroksid i sirće. 

Ne zaboravite da temeljno osušite roštilj nakon pranja. U suprotnom može početi da rđa. Takođe preporučujemo da svoj roštilj operete pre nego što ga upotrebite. Verovatno će biti malo prljav i prašnjav.

I za kraj, još jedan dobar savet. Ako ne volite da čistite rešetku, a ne želite da odustanete od pečenja na roštilju, kupite aluminijumsku foliju. Stavite je preko rešetke i napravite nekoliko rupa.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading