Nikako ne spremajte ovako BELI LUK: Svi greše i onda jela budu GORKA, ovo je JEDINI ISPRAVAN način za pripremu

M. G. Vesti 29.04.2022 19:02 1

Evo kako da pravilno koristite beli luk u pripremi jela.

beli luk

Shutterstock

Pored toga što je i te kako zdrav, beli luk se dodaje skoro svakom jelu, kako bi ono imalo lepši ukus. Ipak, kada je u pitanju dodavanje belog luka tokom spremanja jela, važno je vreme!

Ukoliko pržite ili dinstate beli luk sa ostatkom povrća na samom početku, rizikujete da on zagori, i na taj način upropasti ukus jelu. Pored toga, beli luk koji je zagoreo odmah na početku spremanja ručka, postaće gorak, i težak za varenje.

Takođe, ako spremate ručak u šerpi sa debelim dnom, imajte na umu da takva posuda čuva temperaturu jako dugo, pa je potrebno skloniti šerpu s ringle čim primetite da je beli luk dobio bledo zlatnu boju.

Kod jako malog broja jela, kao što je na primer spanać, beli luk se stavlja na početku kuvanja. Naravno, i tada treba biti obazriv, i podesiti adekvatnu temperaturu, kako beli luk ne bi zagoreo.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Karapandza
29.04.2022 19:43

Nekada davno dok sam imao pristup italijanskom satelitskom TV programi Alice, gledao sam da tamo kuvari koriste beli luk tako sto ga odmah na pocetku lagano prodinstaju na maslinovom ulju. Posle svega nekoliko minuta izvade citave cesnjeve belog luka i nastave sa pripremom jela.