Omiljeno jelo VOŽDA KARAĐORĐA: Starinski recept za kremastu PAPULU će oduševiti ukućane

M. G. Vesti 21.04.2022 14:52 0

Izuzetno zdrav obrok može biti itekako ukusan. Dokaz za to je papula koja je sve lepša kako ste vi stariji. I papula ide s godinama

Omiljeno jelo VOŽDA KARAĐORĐA: Starinski recept za kremastu PAPULU će oduševiti ukućane

Printscreen/ YouTube

Papula se spremala od davnina, a bila je Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem. Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, ali je najbolji beli.

Sastojci:

- 500 grama belog pasulja tetovca

- 2 glavice crnog luka

- 2 čena belog luka

- 2 dl ulja

- sitna crvena paprika

- biber

- so

Priprema 

Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte. Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksirajte, kako biste dobili finu glatku masu.

Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksiran pasulj.

Ukoliko ne volite beli luk možete i bez njega da pripremite ovo jelo. Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice sitne crvene paprike. Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus.

Papula se služi hladna. Servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi sa mladim crnim lukom ili kiselim kupusom. Pržene kriške kvalitetne slanine su odlična kombinacija uz ovo lepo, starinsko jelo.

Prijatno!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading