Rešite se KOROVA na prirodan način: Bez dodatnog napora, u bašti će vam rasti samo BILJKE koje želite!

Vesti 20.04.2022 15:46 0

Taši Grig, autorka knjige "Vrtlarstvo bez korova" tvrdi da se korov često budi sa prolećem

Rešite se KOROVA na prirodan način: Bez dodatnog napora, u bašti će vam rasti samo BILJKE koje želite!

Shutterstock

- Glavni krivci koji uzrokuju da korovi iznenada prekinu mirovanje i rastu kao ludi su poremećaji tla, golo ili nedovoljno zasađeno tlo, nedovoljno vode, loša drenaža, nagle promene temperature - dodaje Grir.

- Neki korovi mogu čak uticati na dugoročno zdravlje tla jer podstiču razmnožavanje populacije određenih bakterija ili gljivica. Te gljivice i bakterije tada mogu promeniti pH tla i dostupnost hranjivih stvari, ugrožavajući čak i grmlje i drveće - objašnjava.

Ipak, ne brinite. Postoje načini za borbu protiv korova kod kuće.

1. Alkoholno sirće

Sastojci:

  • 4 šolje destilovanog alkoholnog sirćeta
  • 1/2 šolje soli
  • 1 kašičica za pranje posuđa 

Metoda:

Uz pomoć velike boce s raspršivačem pomešajte sve sastojke i dobro protresite. Pustite bocu da odstoji nekoliko minuta da se sastojci slegnu. Velikodušno poprskajte korov, pokrijte celu biljku i tlo kako biste napali korenje. Ostavite sredstvo za ubijanje korova neometano do sledećeg dana. Zatim izvucite korov.

Kako funkioniše:

Ovaj je recept učinkovit iz nekoliko razloga, kaže ekspert za vrtlarstvo Erin Vic.

- Sirće sadrži sirćetnu kiselinu, koja će delovati na korov. So dehidrira biljku blokirajući je da apsorbuje vlagu. A sapun za sudove djeluje tako što olakšava da u biljku prodru so i sirće - kaže.

2. Kipuća voda 

Sastojci:

  • Veliki lonac
  • Voda
  • Zaštitne rukavice za ruke

Metoda:

Zagrejte lonac vode do vrenja. Budite vrlo oprezni i nosite rukavice, odmah ga iznesite i izlijte ravno na korov, natopivši što je moguće više zemlje. Ostavite biljku do sledećeg dana. Zatim uklonite korov.

3. Votka 

Sastojci:

3 šolje votke
2 kašičice tečnosti za sudove

Metoda:

Pomešajte votku i tečnost za pranje sudova u boci s raspršivačem i dobro protresite. Prskajte ravno na lišće korova i ostavite korov na miru do kraja dana. Zatim uklonite mrtvi korov.

Kako funkcioniše? 

Vic kaže da votka deluje kao sredstvo za sušenje, oduzimajući biljci vlagu koja joj je neophodna za život. Kada biljne stanice previše dehidriraju, one umiru. 

Komentari (0)
Loading