Limunada je napitak stvoren za uživanje u svakoj sezoni, a uz malo mašte, kombinovanjem sa nekim drugim voćem možete napraviti neverovatne varijacije limunade, koje će sve oduševiti.
O lekovitim svojstvima limuna, bogatog vitaminom C, vitaminima B kompleksa, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i vlaknima znate već sve. Limun predstavlja prevenciju od širokog spektra bolesti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Evo nekoliko recepata za limunadu koje prosto morate da isprobate.
Klasična hladna limunada za 6 osoba
Sastojci: 10 limuna, 3 čaše vode, 2 kaše belog šećera, 4 čaša lomljenog leda

Shutterstock/limunada
Priprema: Iscedite sav limun i sipajte ga u bokal. Dodajte vodu i šećer, i mešajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Dodajte led, i možete servirati limunadu. Prema sopstvenom ukusu možete dodati još šećera, ili se odlučiti za neki zdraviji zaslađivač, poput stevije.
Ledeni čaj od limuna
Sastojci: skuvani slatki čaj po izboru, limun, led, listići nane
Priprema: U zavisnosti od broja osoba za koje pripremate ledeni čaj, kuvate čaj, a po svakoj šoljici dodajete po jedan isceđen limun. Kada se napiotak dodatno rashladi, možete ubaciti led i listiće nane.
Limunada sa višnjama
Sastojci: 1, 5 čaša vode, 3/4 čaše šećera, 6 isceđenih limuna, 6 čaša hladne vode, 1 čaša očišćenih višanja.

Shutterstock
Priprema: Prokuvajte 1,5 čašu vode, kada provri, smanjite temperaturu, dodajte šećer i mešajte dok se ne istopi. Pomešajte dobijenu tečnost sa limunom, i hladnom vodom i sve sipajte u bokal. Dodajte višnje i ostavite da se rashladi.
Limunada sa narandžom
Sastojci: 1 narandža, 1 limun, 20g limunske kiseline, 900g šećera, 12l vode
Priprema: Limun i narandžu dobro oprati i samleti (u mulitpraktiku ili sl.) U posudu dodati voće, limunsku kiselinu (u prodavaonicama se mogu kupiti mali paketići od 20 g, pakovani kao prašak za pecivo), šećer i vodu. Neka odstoji 24 sata. Procediti i sipati u flase. Obavezno držati u frizideru jer nema konzervansa.
Topla ružičasta limunada
Ne dozvolite da vas boja zavara, ovaj napitak je pun vitamina i antioksidanata, a idealan je za hladne dane.
Sastojci: 1 čaša vode, 2 čaše šećera, sok od 11-12 limuna, 7 čaša hladne vode, 2 čaše leda i nepuna čaša borovnica.
Priprema: Prokuvajte vodu i šećer, a kada krene vrenje, u posudu dodajte limun. Pustite da tečnost iznova provri. Hladnu vodu i led sipajte u bokal, a potom dodajte i prokuvani sirup od limuna i borovnice. Mešajte smesu dok ne poprimi roze boju.
BONUS VIDEO