Iako većina ljudi smatra kako je posredi korov i ne shvata koliko je koristan, maslačak u poslednje vreme postaje sve popularniji. Ako su ljudi zaboravili na ovaj cvet – pčele nisu, a kako i ne bi kad ga prosto obožavaju i često ih možete videti kako sleću na njega. To je dovoljan pokazatelj kako je reč o zdravom i korisnom daru prirode kojeg svakako trebamo koristiti.
Kako se pravi med od maslačka
Ako ste voljni napraviti ovaj lekoviti preparat u kućnoj radinosti i ukoliko planirate redovno koristiti med od maslačka, recept za pripremu je veoma jednostavan. Za to će vam biti potrebno:
oko 200 cvetova maslačka, sveže ubranih; 2 limuna; 2 l vode; 2 kg šećera
Pravljenje meda u nekoliko koraka:
Za početak, prošetajte po parkovima ili livadama na kojima ćete sigurno pronaći ove žućkaste cvetove. Slobodno ih uberite zajedno sa stabljikom, a potrebna količina za med od maslačka je oko dve stotine. Kada dođete kući, odvojite cvetove i operite ih hladnom vodom. Na taj način uklonićete sve insekte, prljavštinu i nečistoće koje mogu uticati na kvalitet konačnog proizvoda.
Nakon toga, stavite ih u šerpu i prelijte sa 2 litra vode (najbolje destilovane). Posudu stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri. Kada primetite ključanje, ostavite još 20 minuta na ringli a možete ih držati polupoklopljene. Posle toga, sklonite šerpu i procedite tečnost kroz sito ili cediljku u drugu posudu.
U taj lonac potom sipajte 2 kg šećera i stavite na ringlu koja je podešena na srednju jačinu. Konstantno mešajte smesu do momenta kada primetite kako se količina prepolovila i da je masa gusta. Tada ubacite dva limuna koje ste prethodno oprali i isekli na kriške. Obavezno ih dodajte zajedno sa korama, jer su one prepune vitamina C.
Nastavite mešati varjačom sve dok smesa ne postigne gustinu meda. Posle toga, posudu sklonite sa vatre, a med od maslačka dok je još vruć prespite u čiste staklene tegle. Dobro ih zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto.
Ukoliko niste ljubitelj zaslađivača, nemojte odustajati od pravljenja ovog lekovitog proizvoda. Naime, može se napraviti i med od maslačka bez šećera. Recept modifikujte tako što ćete umesto njega ubaciti livadski med u istoj količini od 2 kilograma. Ukus možete poboljšati i ako uz limun isečete i jednu celu pomorandžu.
Slobodan
04.04.2022 16:32Ne možete napisati napravite"Med od maslačka",med je proizvod pčela! To je slatko od maslačka,jer pored maslačka drugi sastojak šećer,a treći voda...pčela uopšte ne učestvuje u pravljenju sirupa ili slatkog od maslačka već čovek