Iako većina ljudi smatra kako je posredi korov i ne shvata koliko je koristan, maslačak u poslednje vreme postaje sve popularniji. Ako su ljudi zaboravili na ovaj cvet – pčele nisu, a kako i ne bi kad ga prosto obožavaju i često ih možete videti kako sleću na njega. To je dovoljan pokazatelj kako je reč o zdravom i korisnom daru prirode kojeg svakako trebamo koristiti.
Kako se pravi med od maslačka
Ako ste voljni napraviti ovaj lekoviti preparat u kućnoj radinosti i ukoliko planirate redovno koristiti med od maslačka, recept za pripremu je veoma jednostavan. Za to će vam biti potrebno:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
oko 200 cvetova maslačka, sveže ubranih; 2 limuna; 2 l vode; 2 kg šećera
Pravljenje meda u nekoliko koraka:
Za početak, prošetajte po parkovima ili livadama na kojima ćete sigurno pronaći ove žućkaste cvetove. Slobodno ih uberite zajedno sa stabljikom, a potrebna količina za med od maslačka je oko dve stotine. Kada dođete kući, odvojite cvetove i operite ih hladnom vodom. Na taj način uklonićete sve insekte, prljavštinu i nečistoće koje mogu uticati na kvalitet konačnog proizvoda.
Nakon toga, stavite ih u šerpu i prelijte sa 2 litra vode (najbolje destilovane). Posudu stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri. Kada primetite ključanje, ostavite još 20 minuta na ringli a možete ih držati polupoklopljene. Posle toga, sklonite šerpu i procedite tečnost kroz sito ili cediljku u drugu posudu.
U taj lonac potom sipajte 2 kg šećera i stavite na ringlu koja je podešena na srednju jačinu. Konstantno mešajte smesu do momenta kada primetite kako se količina prepolovila i da je masa gusta. Tada ubacite dva limuna koje ste prethodno oprali i isekli na kriške. Obavezno ih dodajte zajedno sa korama, jer su one prepune vitamina C.
Nastavite mešati varjačom sve dok smesa ne postigne gustinu meda. Posle toga, posudu sklonite sa vatre, a med od maslačka dok je još vruć prespite u čiste staklene tegle. Dobro ih zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto.
Ukoliko niste ljubitelj zaslađivača, nemojte odustajati od pravljenja ovog lekovitog proizvoda. Naime, može se napraviti i med od maslačka bez šećera. Recept modifikujte tako što ćete umesto njega ubaciti livadski med u istoj količini od 2 kilograma. Ukus možete poboljšati i ako uz limun isečete i jednu celu pomorandžu.

SRUŠIO SE AVION TU-22M3: Pilot poginuo na licu mesta, četiri člana posade uspela da se katapultiraju

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

OD JUTROS: Broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu porastao na 57

INTERPOL ODBIO ZAHTEV BIH: Međunarodna poternica za Dodikom neće biti raspisana

MUŠKARAC SE OBESIO U POLICIJSKOJ MARICI: Jeziv slučaj na Ubu - Vraćali ga od sudije, a onda ga našli mrtvog

RAT U UKRAJINI: Kijevu 20 milijardi evra

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!
TSC SRUŠIO PARTIZAN U NEVEROVATNOJ PENAL SERIJI! Bibars Natho tragičar u Humskoj!

INTERPOL ODBIO ZAHTEV BIH: Međunarodna poternica za Dodikom neće biti raspisana

VUČIĆ SE SASTAO SA DEJVIDOM LAMIJEM: Očekuje se potpisivanje bilateralnih dokumenata

ŠTA AMERI SPREMAJU IRANU? Veliko upozorenje bivšeg obaveštajca

Ovo letovalište je bilo hit prošle godine – a ove godine je još veći hit! Rezervište na vreme!
OVAJ FAKULTET JE STUDIRALA RADA MANOJLOVIĆ! Iznenadiće vas koji je prosek imala, a zbog jedne stvari je zapostavila studije!

NOVI ZEMLjOTRES POGODIO MJANMAR: Snaga potresa 5,3 stepena Rihterove skale

Slobodan
04.04.2022 16:32Ne možete napisati napravite"Med od maslačka",med je proizvod pčela! To je slatko od maslačka,jer pored maslačka drugi sastojak šećer,a treći voda...pčela uopšte ne učestvuje u pravljenju sirupa ili slatkog od maslačka već čovek