Kao npr. med, koji je prirodni biokatalizator, što znači da pomaže telu da bolje koristi lekovite stvari iz hrane.
U poređenju sa šećerom, med je uvek zdravija varijanta, bez obzira na to koliko dugo stoji.
Ako med dobro zatvorite, može trajati večno, a u to su se uverili i arheolozi u Egiptu. U grobnicama su pronašli med star oko 3.000 godine koji se i dalje mogao jesti. Budući da sadrži male količine vode, šanse za preživljavanje bakterija i mikroorganizama izrazito su male.
Osim meda, ako se čuva ispravno, na tamnom i suvom mestu, skrobno brašno ima neograničen rok trajanja.
Smeđi pirinač ima datum koji piše na pakovanju, ali beli ne bi trebalo da ima naznačen rok trajanja – ako se čuva na ispravan način, traje večno.
So se u najgorem slučaju može stvrdnuti, ali rok trajanja je večan.
Bez obzira je li u pitanju svetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova slatka namirnica se nikada ne kvari.
Čisti ekstrakt vanile koji ima visok postotak alkohola neće izgubiti svoja svojstva, ako se čuva na tamnom i suvom mestu.