Očistite PET stvari KROMPIROM: Možda je čudno, ali će vratiti sjaj posuđu, a uklanja i one NAJUPORNIJE fleke

M. G. Vesti 02.04.2022 09:59 0

Da li ste znali da krompir osim pripreme omiljenog jela može da vam posluži za čišćenje?

Očistite PET stvari KROMPIROM: Možda je čudno, ali će vratiti sjaj posuđu, a uklanja i one NAJUPORNIJE fleke

unsplash.com

Krompir je mnogima omiljena namirnica koju kako god da spremite ukusan je, a uvek ga ima u svakoj kuhinji. Iako se ne savjetuje da krompir držite gde i ostale preparate za čišćenje kuće, on zapravo može da poslužiti i za to!

Evo nekoliko pametnih načina kako da ga iskoristite za čišćenje.

Očistite tiganj od rđe (i druge metalne alate)

Krompiri sadrži kiselinu koja deluje na otapanje rđe, pa ga možete koristiti i u tu svrhu. Presecite krompir na pola, na njega stavite malo sode bikarbone ili praška za posuđe i protrljajte po zahvaćenom području. Nakon toga isperite vodom. Isto možete učiniti i sa noževima, makazama, posudama i ostalim kućnim „alatima".

Očistite srebro

Planirate da kuvate krompir? Sačuvajte vodu u kojoj se kuvao. Svoj srebrni nakit ili ukrase možete staviti u nju i ostaviti da tako stoji sat vremena. Nakon toga ih samo isperite i osušite krpom.

Pokupite ostatke razbijenog stakla

Razbili ste čašu? Velike delove lako ćete pokupiti rukama, ali šta sa onim komadićima koje je teško videti golim okom? Presecite krompir na pola i pritisnite na mesta gde se staklo može nalaziti, a ono će se samo utisnuti u krompir.

Očistite naočare

Ako nosite naočare verovatno se i vi stalno borite s nakupljanjem vlage na njima zbog čega lošije kroz njih i vidite, a posebno kad nosite masku. Čini se da se taj problem može rešiti kriškom krompira. Jednostavno pređite presečenim krompirom po naočarima i obrišite maramicom.

Manje fleke

Krompir ne može da upije 2 dl vina koje ste prosuli na tepih, ali ako njime tapkate po mestu gde je vino proliveno, ili koristite vodu od kuvanog krompira, to vam može pomoći s upornim flekama koje će u potpunosti ukloniti.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading