Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver. Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru.
Sastojci:
- 400 gr brašna za dizana testa
- 100 gr glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 300 ml mlake vode
- maslinovo ulje za premaz
Za premaz od paradajza:
- 2 zrela paradajza
- vinsko ili jabukovo sirće
- 1 vezica svežeg bosiljka
- 2 čena belog luka
Za premaz od sira:
- 100 gr različitih kačkavalja po želji
- 1 grančica ruzmarina
Za premaz od luka:
- 2 glavice crvenog luka
- nekoliko grančica svežeg timijana
- sirće balzamiko
Priprema:
Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje. Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.
Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo. Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju. Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata.
Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.
Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.
Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.
Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.
Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja.
Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini. Fokača treba da ostane meka u sredini.
BONUS VIDEO