Svaka domaćica voli da spremi ručak koji će svi za stolom da hvale. Međutim, često se dešava da i pored mnogo volje, manjka inspiracije. Jedno od jela koje nikada ne može da dosadi i koje će zadovoljiti i nepca onih najzahtevniji su ćufte.
Ćutfe se mogu pripremati u različitim sosevima, a one u paradajz sosu su postale sinonim za jelo domaće kuhinje koje greje i dušu i telo. Njihova priprema je veoma jednostavna, a ako pratite ovaj recept, dobar rezultat sigurno neće izostati.
Sastojci za ćufte:
- 500 gr mešanog mlevenog mesa
- 2 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike svežeg peršuna
- 1 jaje
- so, biber, začini po ukusu
Sastojci za sos:
- 50 ml ulja
- 500 ml soka od paradajza
- 500 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica mlevene paprike
Priprema
Peršun, crni i beli luk iseckajte sitno i stavite u dublju posudu. Dodajte mleveno meso, jaje i začine, pa sve dobro umesite. Rukama oblikujte ćufte i poređajte ih na tanjir, pa ih stavite u frižider.
Zagrejte tiganj i sipajte ulje, zatim dodajte brašno i pržite ga dok ne porumeni, a onda dodajte paradajz sok. Postepeno, na srednjoj temperaturi i uz mešanje sipajte vodu, pa dodajte začine po ukusu i šećer.
Šećerom regulišete kiselost paradajza, pa ga nemojte preskočiti. Kada sos proključa, jednu po jednu kuglicu mesa spustite u tiganj. Smanjite temperaturu i ostavite sos i ćufte da se krčkaju na tihoj vatri oko 40 minuta.
Gotove ćufte u paradajz sosu poslužite uz pire krompir ili omiljenu testeninu. Prijatno!
BONUS VIDEO