Običaje negujemo i poštujemo, ali neretko se dešava da neke stvari radimo samo zato što verujemo da tako treba. Ako ste se nekada zapitali zašto hranu iznosimo na groblje, u ovom tekstu ćetepronaći odgovor.
Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.
A običaj u Srbiji je da se na Zadušnice na groblje uvek iznosi hrana.
Odakle nam tam običaj objasnila je prof dr Vesna Marjanović, etnolog, a prenosi Žena.rs
Kod starih Slovena takođe su priređivane gozbe pokojnicima poznate kao trizne – kada su živi organizovali posebne svečanosti posvećene precima.
“Inače, hrana koja se na groblje iznosi za “deljenje”, prema verovanju “ide” pokojnicima pa je ona i raznovrsna i bogata. Kako se hrana postavlja na grobove ugošćavaju se i slučajni prolaznici i sirotinja”, objasnila je dr Marjanović.
U skladu sa tim da pokojniku namenjujemo sve što mislimo da je voleo da jede i pije za života, i što želimo da mu na taj način “ugodimo”, jeste i pojava da često rođaci ostavljaju čak i upaljene cigarete na grobovima onih koji su bili pušači dok su bili živi.