Ovo je recept za najukusniji doma'i giros koji smo probali.
Sastojci:
- 1/2 kg pilećeg filea
- 2 kašike senfa
- 1 kašika vegete
- 1 kašika origana
- 1 kašičica majorana
- 1 kašičica bibera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika aleve paprike
Za Tzatziki salatu:
- 2 veća krastavca ili oko 600 g
- 2 pavlake ili 400 ml
- veza sitno seckane sveže mirođije
- 3 čena belog luka (sitno secknog)
- so po ukusu
- prstohvat bibera
Dodaci:
- Pomfrit: 1 kg krompira
- 1 veći crveni luk ili 6 strukova mladog luka
- 2 srednja paradajza
1. Giros
Meso iseći na trakice oko 1 cm široke, a zatim trakice iseći tako da dobijete komadiće oko 3 cm duge. U jednu posudu stavite iseckano meso, dodajte začine i maslinovo ulje i dobro izmešajte da se sve lepo sjedini.
Meso ostavite da odstoji poklopljeno u frižideru najmanje dva sata, a najbolje je celu noć. Meso pržite oko pola sata pre služenja da bi ostalo toplo. U šerpu sipajte ulje, kada se zagreje dodajte meso i pržite ga na srednjoj temperaturi.
Meso će pustiti vodu pa će se najpre prvo dinstati u sopstvenom soku i začinima, a kada ispari tečnost potrebno je još nekih 5-10 min. pržiti ga uz stalno mešanje. Meso ne sme da bude reš, jer će biti tvrdo.
2. Tzatziki
Krastavce operite, obrišite ubrusom i oljuštite. Izrendajte krastavac na najsitnije (kao za parmezan). Pošto su krastavci puni vode, prebacite ih u cediljku i pritiskajte kašikom dok se skroz ne ocede. Zatim ih u nekoj činiji pomešajte sa pavlakom i začinima. Poklopite činiju i ostavite je u frižideru do sat vremena pre služenja.
POSLUŽITE UZ LUK, POMFRIT I PARADAJZ!
PRIJATNO!.