NAJBOLJI DOMAĆI GIROS: Toliko će vas oduševiti, ukus će vas u mislima odvesti DIREKTNO u GRČKU!

Vesti 16.02.2022 17:30 0

Skloni smo da verujemo da giros mogu da naprave samo pravi majstori, a verujte nam na reč, možete ga lako pripremiti u svom domu

NAJBOLJI DOMAĆI GIROS: Toliko će vas oduševiti, ukus će vas u mislima odvesti DIREKTNO u GRČKU!

Shutterstock

Ovo je recept za najukusniji doma'i giros koji smo probali.

Sastojci:

 

  • 1/2 kg pilećeg filea
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika origana
  • 1 kašičica majorana
  • 1 kašičica bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika aleve paprike

Za Tzatziki salatu:

  • 2 veća krastavca ili oko 600 g
  • 2 pavlake ili 400 ml
  • veza sitno seckane sveže mirođije
  • 3 čena belog luka (sitno secknog)
  • so po ukusu
  • prstohvat bibera

Dodaci:

  • Pomfrit: 1 kg krompira
  • 1 veći crveni luk ili 6 strukova mladog luka
  • 2 srednja paradajza

1. Giros

Meso iseći na trakice oko 1 cm široke, a zatim trakice iseći tako da dobijete komadiće oko 3 cm duge. U jednu posudu stavite iseckano meso, dodajte začine i maslinovo ulje i dobro izmešajte da se sve lepo sjedini.

Meso ostavite da odstoji poklopljeno u frižideru najmanje dva sata, a najbolje je celu noć. Meso pržite oko pola sata pre služenja da bi ostalo toplo. U šerpu sipajte ulje, kada se zagreje dodajte meso i pržite ga na srednjoj temperaturi.

Meso će pustiti vodu pa će se najpre prvo dinstati u sopstvenom soku i začinima, a kada ispari tečnost potrebno je još nekih 5-10 min. pržiti ga uz stalno mešanje. Meso ne sme da bude reš, jer će biti tvrdo.

 

2. Tzatziki

Krastavce operite, obrišite ubrusom i oljuštite. Izrendajte krastavac na najsitnije (kao za parmezan). Pošto su krastavci puni vode, prebacite ih u cediljku i pritiskajte kašikom dok se skroz ne ocede. Zatim ih u nekoj činiji pomešajte sa pavlakom i začinima. Poklopite činiju i ostavite je u frižideru do sat vremena pre služenja.

POSLUŽITE UZ LUK, POMFRIT I PARADAJZ!

PRIJATNO!.

Komentari (0)
Loading