Jedite je bar jednom nedeljno: Domaća čorba koja tera viruse i podiže imunitet

Slobodanka Ćorić Vesti 19.12.2025 11:51 0

Za razliku od industrijskih suplemenata, domaća čorba pruža telu ono što mu je najpotrebnije

žena

Shutterstock

U sezoni virusa i prehlada, ishrana igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Upravo zato lekari i nutricionisti često savetuju da se na trpezi što češće nađe domaća čorba – jednostavna, topla i puna hranljivih sastojaka. Ova domaća pileća čorba sa povrćem smatra se jednom od najboljih prirodnih zaštita za organizam, a mnogi kažu da je čak bolja i od kafanske.

Za razliku od industrijskih suplemenata, domaća čorba pruža telu ono što mu je najpotrebnije: tečnost, proteine, vitamine i minerale koji pomažu organizmu da se lakše izbori sa virusima i oporavi brže.

Zašto je ova čorba dobra za imunitet?

Pileće belo meso bogato je proteinima koji su neophodni za obnovu ćelija i jačanje odbrambenog sistema. Brokoli je prava vitaminska bomba – sadrži vitamin C, antioksidanse i jedinjenja koja pomažu telu u borbi protiv infekcija. Šargarepa je poznata po beta-karotenu koji jača sluzokožu disajnih puteva, dok crni luk ima prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva.

Dodatak pavlake za kuvanje daje čorbi pun ukus, ali i čini jelo zasitnijim, pa može da zameni ceo obrok. Topla čorba istovremeno hidrira organizam, umiruje grlo i pomaže kod zapušenog nosa.

Namirnice koje su vam potrebne:

  • 1 glavica crnog luka
  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 400 g brokolija
  • 2 korena šargarepe
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • so po ukusu
  • suvi biljni začin po ukusu
  • mleveni crni biber po ukusu
  • malo ulja
  • seckani peršunov list po želji

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte pileće belo meso seckano na kockice i kratko propržite da dobije blagu koricu. Zatim nalijte oko 1,5 l vode, dodajte na cvetove iseckan brokoli i kolutove šargarepe, pa začinite po ukusu.

Čorbu kuvajte oko 30 minuta na umerenoj temperaturi, a pred sam kraj dodajte pavlaku za kuvanje i dobro promešajte. Po potrebi još malo dosolite i pobiberite, a prilikom serviranja pospite seckanim peršunom.

Savet više

Ovu čorbu je idealno jesti toplu, bar jednom nedeljno, a u periodima prehlada i virusa čak i češće. Laka je za stomak, prija celom organizmu i predstavlja pravi domaći lek iz kuhinje.

Jednostavna, zdrava i ukusna – baš onakva kakva treba da bude prava domaća čorba.

Komentari (0)
Loading