Verovatno možete da smislite milion različitih stvari koje biste radije uradili umesto da stavite „čišćenje rerne“ na svoju listu obaveza. Ali redovno čišćenje je praktično neizbežno – barem ako želite da smanjite rizik od požara u rerni, produžite životni vek vaše rerne i jednostavno pravite odlična pečena jela.
Pa, koliko često treba čistiti rernu? Pogledajte šta stručnjaci preporučuju – i kada možda treba da je čistite češće.
Koliko često treba dubinski čistiti rernu?
Najjednostavniji odgovor? Stručnjaci savetuju svaka tri do šest meseci.
„Treba je dubinski čistiti svaka tri do šest meseci – mada je šest meseci obično realnije,“ kaže Džejmi Hord, osnivač kompanije ,,Horderly" za Real Simple.
Shutterstock
Idealno bi bilo da joj posvetite temeljno čišćenje bar svake jeseni i proleća – tako ćete biti spremni za sezonu pečenja, a uklonićete svu prljavštinu kad vreme postane toplije i rernu ne koristite toliko često.
Ako rernu koristite gotovo svaki dan u nedelji, možda će joj biti potrebna „zimska osvežavanja“ – možda odmah početkom Nove godine, da uklonite kapljice pita i ostatke posle prazničnog pečenja.
Razlozi zbog kojih možda treba češće dubinski čistiti rernu
Naravno, vremenski okvir od tri do šest meseci je samo smernica i možda ćete je morati čistiti češće iz više razloga. Iako možete uvek uraditi brzo osvežavanje u bilo kom trenutku, evo nekoliko razloga zbog kojih biste mogli odmah da pristupite dubinskom čišćenju rerne:
Nešto se prosulo ili kapnulo unutra
Bilo da je to istopljeni sir sa pice ili lepljive jabuke koje su kapnule iz pite, ostaci mogu da se zalepe za unutrašnjost rerne ako se ostave predugo – a sledeći put kada uključite rernu mogu izazvati dim.
Shutterstock
Sačekajte da rerna potpuno ohladi, a zatim uzmite vlažan sunđer ili pastu od sode bikarbone da istrljate prosuto. Ovo će olakšati naredno dubinsko čišćenje!
Pravili ste nešto veoma masno
Volite da pečete slaninu u rerni, ali nešto vam se ne sviđa? Prilično masne kapljice. Dubinsko čišćenje posle pečenja slanine pomaže da se taj nered ukloni.
Dali ste rerni veliki „radni dan“ tokom sezone pečenja
Možda najvažniji razlog za dubinsko čišćenje rerne? Koristili ste je mnogo. Ako rernu uglavnom koristite da odložite dodatne plehove ili povremeno napravite šaku braunija, možda možete produžiti period između dubinskog čišćenja i duže od šest meseci. Ali ako svakodnevno pečete kolače, hleb, pečenja i zapećena jela tokom jeseni i zime, ovo je podsetnik da čišćenje rerne uključite u svoju redovnu listu kućnih poslova.
Bonus video:
Možda vas zanima…