Lepljivo, pa lepljivo: Probajte ove 3 metode ako se stalno mučite sa ostacima na posuđu, garantovano će zablistati

Ana Klikovac Vesti 10.12.2025 13:45 0

Dobre navike u kuhinji mogu pomoći da se smanji problem lepljivih šerpi i tiganja...

tiganj

Shutterstock

Čak i nakon temeljnog pranja posuđa, ostaje lepljivost kada ga uzmete pre pripreme narednog obroka.

Da biste uklonili tvrdokorne ostatke sa šerpi i poklopaca, biće vam potrebni uobičajeni kućni proizvodi i stručne tehnike. Srećom, više o tome možete saznati u nastavku.

Nastavite da čitate kako biste saznali zašto se javlja ova dosadna lepljivost — i kako je se rešiti.

Zašto posuđe postaje lepljivo?

Prema Loren DaSilva, višoj menadžerki proizvoda u kompaniji ,,All-Clad", i hemija i nusproizvodi kuvanja krivi su za lepljive naslage.

„Ulja i masti se mogu raspadati na visokoj temperaturi i polimerizovati u lepljivi film, dok para nosi sitne čestice masti naviše, koje se talože na hladnijim površinama poput poklopaca“, objašnjava ona za sajt Martha Stewart.

„Dodajte prskanje, skrobnu hranu i deterdžente koji nisu potpuno isprani, i ostatak može da se stvrdne u tvrdokorni sloj.“

tiganj

Shutterstock

 

DaSilva dodaje da nijedan materijal nije imun na ovaj problem. Čak i posuđe od visokokvalitetnog stakla i nerđajućeg čelika može postati lepljivo, zbog čega je redovno (i pravilno) čišćenje od suštinskog značaja.

Marisa Stivens iz kompanije ,,Pinch and Swirl" takođe ističe da je sprej za kuvanje često glavni krivac za lepljivo posuđe. Dodaci u spreju brzo sagorevaju i praktično se „lepe“ za površinu tiganja, pa je, kad je moguće, najbolje izbegavati ih.

Kako ukloniti lepljive, tvrdokorne naslage sa posuđa

Ako imate problem sa lepljivim poklopcima od stakla, ručkama od plastike ili metala ili posuđem od nerđajućeg čelika čak i nakon redovnog pranja, evo kako ukloniti polimerizovana ulja i izgorele ostatke.

1. metoda: Prah za uklanjanje masnoće
  • U maloj posudi pomešajte nekoliko kašičica vode sa prahom da dobijete pastu.
     
  • Nanesite pastu na lepljiva ili gumasta mesta na posuđu. Ostavite da odstoji 3-5 minuta, kaže DaSilva.
     
  • Uzmite mekani sunđer i nežno trljajte kružnim pokretima.
     
  • Isperite toplom vodom i po potrebi ponovite postupak.
2. metoda: Soda bikarbona

Za posebno tvrdoglavo lepljivo posuđe, zakovice i ivice, Stevens preporučuje ovaj kuhinjski trik:

  • Pomešajte sodu bikarbonu, so i malu količinu tople vode u maloj posudi.
     
  • Nanesite smesu na problematična mesta. Ostavite 3-5 minuta.
     
  • Nežno utrljajte mekanom četkicom za zube sa mekim vlaknima.
     
  • Isperite i očistite.
3. metoda: Za zagorele ostatke hrane

Ova metoda je pogodan samo za tiganje od nerđajućeg čelika.

  • Dodajte mešavinu vode i sirćeta u odnosu 1:1 u tiganj i zagrejte do blagog vrenja.
     
  • Izlijte mešavinu i ostavite tiganj da se malo ohladi.
     
  • Pospite sodu bikarbonu po toploj (ali ne vrućoj) površini.
     
  • Koristite neabrazivnu sunđericu da uklonite ostatke.

Kako sprečiti dosadnu lepljivost

Dobre navike u kuhinji mogu pomoći da se smanji problem lepljivih šerpi i tiganja. Jedan od najlakših trikova? Nemojte dozvoliti da vaše masno posuđe stoji u prljavoj vodi iz sudopere. Ulje se samo širi, umesto da se pravilno razgradi.

tiganj

Shutterstock

 

Korišćenje blagih deterdženata za sudove nije dovoljno – potrebno je koristiti one koji su formulisan da uklone zagorelu masnoću, kako bi se izbeglo stvaranje lepljivih naslaga kasnije.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading