Kineski ili cejlonski cimet? Saznajte koji je bolji za kolače i jelo, a koji za snižavanje šećera

Vesti 01.12.2025 16:26 0

Kineski ili cejlonski cimet? Koji cimet je zdraviji i koji pomaže u snižavanju šećera u krvi.

cimet

Shutterstock

Cejlonski i kineski cimet značajno se razlikuju po poreklu, ukusu, izgledu i uticaju na zdravlje. Koji je bolji za svakodnevnu upotrebu?

Cejlonski cimet (Cinnamomum verum) potiče sa Šri Lanke (Cejlona). Svetlije je boje, ima nežniji, aromatičniji ukus i sadrži veoma male količine kumarina, supstance koja u većim dozama može biti štetna za jetru i bubrege.

Kineski cimet (Cinnamomum aromaticum) ili kasija, dolazi iz Kine i drugih delova Azije. Tamniji je, intenzivnijeg i „oštrijeg” ukusa, ali sadrži mnogo više kumarina, zbog čega se ne preporučuje dugotrajan i svakodnevni unos u većim količinama.

cimet rolnice

Shutterstock

 

 

Koji je bolji za svakodnevno jelo?

Bolji za svakodnevnu ishranu je CEJLONSKI CIMET. Razlozi su sledeći:

- skoro uopšte ne sadrži kumarin

- možete ga koristiti svakodnevno u kašama, smutijima, kolačima i toplim napicima

- nežnijeg je ukusa, pa je pogodniji za kulinarstvo

Koji je bolji za snižavanje šećera u krvi?

Bolji za regulaciju šećera je KINESKI CIMET (KASIJA). Zašto?

- studije pokazuju da kasija jače utiče na povećanje insulinske osetljivosti

- efikasnija je u smanjivanju glukoze u krvi, ali samo u malim, kontrolisanim količinama

- zbog visoke koncentracije kumarina ne sme se uzimati previše ili dugoročno bez nadzora lekara

Idealno: 1/4 do 1/2 kašičice dnevno, povremeno, ne stalno.

Koji cimet je najzdraviji u celini?

- Ako želite ukusan i bezbedan cimet za svaki dan birajte cejlonski

- Ako želite jači efekat na šećer u krvi povremeno koristite kineski cimet.

Video:

Komentari (0)
Loading