Ne ostavljajte sudove da prenoće: Bakterije počinju da igraju kolo, a javlja se i nešto još gore

Ana Klikovac Vesti 30.11.2025 21:33 0

Najbolje je da razvijete naviku da...

Printscreen/Youtube/Katy Perry

Printscreen/Youtube/Katy Perry

Kada je u pitanju posedovanje kuće, pojavljivanje štetočina s vremena na vreme je neizbežno.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako ne biste nenamerno pozivali štetočine u svoj dom. Štetočinama su potrebni sklonište, hrana i voda da bi preživele — baš kao i nama. Ostaviti prljave sudove preko noći stvara savršeno okruženje za njih.

Iako ovo može delovati kao bezopasna navika, ona može dovesti do pojave štetočina koje je teško kontrolisati. Stručnjaci za upravljanje štetočinama i čišćenje sada objašnjavaju šta se zapravo dešava kada ostavite sudove u sudoperi preko noći.

U nastavku otkrivaju zašto ova uobičajena kuhinjska navika može privući štetočine u vaš dom i daju savete kako da održavate kuhinju čistom kako biste ih držali podalje.

Zašto ne treba ostavljati prljave sudove u sudoperi

Završiti obrok i ostaviti prljave sudove u sudoperi da ih očistite kasnije može delovati bezopasno, ali to može dovesti do većih problema sa higijenom u vašoj kuhinji — posebno ako se sudovi ostave preko noći.

Navika ostavljanja prljavih sudova u sudoperi obezbeđuje štetočinama kao što su nemačke bubašvabe, mravi, miševi i pacovi stalni izvor hrane. Vremenom, oni mogu napraviti svoja gnezda u blizini, pretvarajući ovu naizgled bezopasnu naviku u ozbiljan problem u kontroli štetočina.

sudovi

Shutterstock

 

„Sada imate štetočine koje hodaju po vašim radnim površinama, izmetaju po ormarićima i uriniraju po priboru za jelo,“ kaže Stju Muir, tehnički menadžer za bezbednost i sertifikovani entomolog u kompaniji ,,JP McHale Pest Management" za sajt Martha Stewart.

„Trokut štetočina je ono što štetočinama treba da uspevaju u vašem domu, a tri tačke trokuta su hrana, voda i sklonište. Sada ste stvorili savršen dom za štetočine, i dok se nešto ne promeni, one će biti deo vašeg doma i vaše porodice,“ dodaje Muir.

Šta se dešava kada sudove potapate preko noći

Uobičajeno je napuniti sudoperu sapunicom i vodom kada perete sudove kako bi se ostaci hrane lakše uklonili. Iako je ovo normalan korak u procesu čišćenja, nakon otprilike dva sata namakanja, bakterije počinju da se razmnožavaju, zbog čega voda prelazi iz korisne u mutnu, objašnjava Dženifer Parnel, suosnivačica kompanije ,,Humble Suds".

sudovi

Shutterstock

 

„Rezultujuća sluzava površina može dvostruko produžiti vreme ribanja, pa namakanje treba da bude kratkoročno, a ne strategija za sledeći dan,“ kaže Parnelova. Ostaviti prljave sudove da se natapaju preko noći stvara ono što stručnjaci nazivaju savršenim „trokutom štetočina“.

Kako se bakterije i neprijatni mirisi nakupljaju u vašoj kuhinji

Bakterije se brzo razmnožavaju kada se prljavi sudovi ostave da se namakaju preko noći, posebno kada temperatura vode padne ispod 43 stepena Celzijusa (110°F), objašnjava Parnelova. Pored rasta bakterija, ostaci hrane jakog mirisa mogu preneti neprijatne mirise na porozne kuhinjske materijale kao što su drvo, tkanine i sunđeri.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Drvo je najranjivije. Porozno je, pa brzo upija mirise i vlagu, a sve pukotine ili udubljenja postaju savršena skrovišta za bakterije,“ kaže Parnelova.

Ostaci hrane i zadržani mirisi privlače štetočine jer im obezbeđuju pouzdan izvor hrane na koji će se stalno vraćati, što otežava njihovo eliminisanje iz doma.

Jednostavne navike za održavanje kuhinje 

Najbolje je da razvijete naviku da isperete sudove odmah nakon upotrebe kako hrana ne bi stigla da se osuši. Ako imate mašinu za sudove, odmah stavite prljave sudove unutra, preporučuje Parnelova. Ako je nemate, napunite sudoperu toplom vodom i malo sredstva za pranje sudova, i kratko potopite sudove pre nego što ih detaljno operete.

„Najbolje je da operete sve sudove pre nego što legnete, jer čista i prazna sudopera uklanja stalni izvor hrane i primorava štetočine da potraže hranu negde drugde,“ kaže Muir.

pranje sudova

Shutterstock

 

Da biste održali sudoperu čistim, prilagodite svoju rutinu tako da se neredi rešavaju odmah, a ne odlažu. „Ako je sirovo meso dodirivalo neku površinu, ribajte sodom bikarbonom, sapunom i vodom, a zatim nanesite dezinfekciono sredstvo,“ savetuje Parnelova. „Za svakodnevnu upotrebu, kada sirovo meso nije uključeno, dovoljno je temeljno ispiranje i nedeljno osvežavanje pastom na bazi sode bikarbone da sve ostane čisto i bez mirisa.“

Parnelova takođe preporučuje redovno dezinfikovanje sunđera i krpa za sudove kako bi se izbeglo zadržavanje bakterija u sudoperi, i korišćenje tople vode uz mlevenje ostataka hrane u kuhinjskoj mlinici pre nego što počnu da smrdе.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading