Frustracija zbog pucanja tek kupljenih najlonki već pri prvom nošenju ili pojave neugledne "rupice" dobro je poznata mnogim ženama.
Baš kao što kožna odeća zahteva specifično održavanje, a vuneni džemperi poseban način pranja, tako i osetljivi materijali poput najlona traže adekvatnu pažnju kako bi im se produžio vek trajanja.
Najlonke su izrađene od vrlo elastičnih materijala, najčešće mešavine najlona i poliestera, kako bi se osigurala fleksibilnost i prianjanje uz telo.
Međutim, navedeni materijali su po svojoj prirodi osetljivi, što znači da čak i najmanje zapinjanje ili preterano rastezanje može dovesti do oštećenja.
Prema pisanju Mirrora, jedna žena je pronašla neobično, ali navodno vrlo učinkovito rešenje za ovaj problem.
Trik da se najlonke ne poderu
Lidija Altman, koju na TikToku prati više od 128 hiljada ljudi, podelila je metodu kojom nastoji da obezbedi maksimalnu iskoristivost svakog novog para čarapa.
U videu, otvarajući novi paket najlonki, objasnila je kako je ovaj trik nužan u situacijama kada čarape imaju izuzetno kratak vek trajanja pre nego što se unište.
Postupak je sledeći:
- Nove najlonke potrebno je kratko staviti pod mlaz hladne vode.
- Potrebno je nežno iscediti višak vode – čarape trebaju biti vlažne, ali ne natopljene.
- Vlažne najlonke stavljaju se u vrećicu sa zatvaračem (ili bilo koju drugu plastičnu vrećicu koja se može hermetički zatvoriti).
- Vrećica s čarapama odlaže se u zamrzivač na 24 sata.
Lidija tvrdi da ovaj postupak drastično povećava izdržljivost materijala te da će čarape trajati duže, čime se dugoročno ostvaruje finansijska ušteda.
Nakon isteka 24 sata, najlonke treba izvaditi i ostaviti ih nekoliko sati na sobnoj temperaturi kako bi se odledile i osušile pre nošenja.
Iako ideja o stavljanju odevnih predmeta u zamrzivač može delovati nekonvencionalno, stručnjaci potvrđuju da za navedeni postupak postoji naučno utemeljenje.
"Zamrzavanje najlonki može privremeno ojačati vlakna zatezanjem njihovih veza. Ovaj proces pomaže u učvršćivanju strukture materijala, čime se smanjuje rizik od nastanka rupica i pucanja'', kaže naučnik Eliot.
Bonus video:
Možda vas zanima…