Neprijatan miris posle prženja ribe može da ostane u prostoru i po nekoliko dana. Srećom, postoje provereni trikovi koji efikasno neutrališu neprijatne mirise ribe i sprečavaju njihovo širenje po kući.
Potopite ribu pre pripreme u rastvor od limuna
Pre prženja ili pečenja, ribu potopite u vodu pomešanu sa sokom od četvrtine limuna. Ova jednostavna mešavina smanjuje jačinu mirisa tokom termičke obrade. Kada nije post, koristite mleko, deluje jednako dobro i omekšava meso.
Jabukovo sirće koje isparava je prirodni neutralizator
Dok pržite ribu, stavite na ploču šporeta malu šerpicu sa vodom i 4–5 kašika jabukovog sirćeta. Dok mešavina lagano isparava, neutrališe neprijatne mirise u realnom vremenu i sprečava njihovo zadržavanje u prostoru.
Komad jabuke za upijanje mirisa tokom pečenja
Ako ribu pečete u rerni, u pleh ubacite jedan komad jabuke. Ona tokom pečenja upija najjače mirise i ostavlja kuću bez neprijatnog zadaha.
Čišćenje radnih površina sirćetom
Posle pečenja ili prženja ribe, operite sve sudove i prebrišite radne površine u kuhinji sirćetom ili rastvorom sode bikarbone. Na taj način uklanjate ostatke masnoće koji podstiču zadržavanje mirisa.
Uklonite miris iz cele kuće
Nakon što završite sa pripremom obroka, u šerpu sipajte vodu, dodajte nekoliko kolutova limuna, lovorov list i malo cimeta. Ostavite da lagano vri 10 minuta. Para sa ovim sastojcima brzo neutrališe miris ribe i ostavlja prijatan miris u čitavom domu.
Video:
Možda vas zanima…