Zašto je dobro jesti svinjsku mast, slaninu i luk? Kad čujete šta kažu nutricionisti sve će nam biti jasnije

Slobodanka Ćorić Vesti 13.11.2025 14:41 0

Zbog visoke tačke dimljenja, svinjska mast je odlična za kuvanje i prženje

slanina

Shutterstock

Svinjska mast dugo je bila kontroverzna, ali njen sastav otkriva i korisne osobine. Sadrži oko 40% zasićenih, 50% mononezasićenih i 10% polinezasićenih masti, bogata je vitaminima A, D i E. Masnoće iz svinjske masti pomažu apsorpciju vitamina, a kolesterol se pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D, važan za kosti.

Zbog visoke tačke dimljenja, svinjska mast je odlična za kuvanje i prženje. Važno je, međutim, ne preterivati – masnoće bi trebalo da čine najviše 30% dnevnog unosa kalorija.

Slanina – umereno i pažljivo

Slanina je bogata mononezasićenim mastima (oko 50%), sličnim onima u maslinovom ulju, kao i proteinima i mineralima poput selena, gvožđa i cinka. Iako sadrži i zasićene masti, naučna istraživanja ne dokazuju direktnu vezu sa bolestima srca.

Upozorenja: slanina je često slana i može sadržati nitrite i nitrate, koji se pri visokim temperaturama pretvaraju u štetne supstance. Preporuka je: birati prirodniju slaninu, jesti je umereno i izbegavati previše visokih temperatura pri prženju.

Luk – prava nutritivna bomba

Luk je low-calorie hrana (oko 44 kalorije po glavici) bogata vitaminom C, B vitaminima, kalijumom, antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima. Njegove prednosti uključuju:

  • smanjenje lošeg holesterola i triglicerida
  • regulaciju krvnog pritiska
  • zaštitu od zgrušavanja krvi
  • stabilizaciju šećera u krvi
  • antimikrobno dejstvo
  • podršku crevnoj flori i imunitetu

Redovna konzumacija luka značajno doprinosi zdravlju i može se jesti svakodnevno.

Ključ zdrave ishrane

Svinjska mast, slanina i luk mogu imati svoje mesto u modernoj ishrani, ali uz umerenost i pravi izbor. Mast i slanina nisu za svakodnevno preterivanje, dok je luk potpuno siguran za redovnu upotrebu. Balans između tradicionalnog i modernog pristupa čini osnovu zdrave ishrane.

Komentari (0)
Loading