Zato oni žive preko 100 godina: Stručnjak otkrio koliko puta mesečno meso jedu ljudi koji najduže žive

Slobodanka Ćorić Vesti 13.11.2025 11:40 0

Meso je više prilog nego glavna namirnica.

žena

Shutterstock

Stručnjak za dugovečnost i osnivač projekta Blue Zones, Den Bjutner, otkrio je „istinu“ o konzumiranju mesa i njegovom uticaju na dužinu života. Njegova istraživanja pokazala su da ljudi koji žive u takozvanim Plavim zonama – oblastima sveta gde stanovnici žive izuzetno dugo i retko obolevaju od hroničnih bolesti – jedu meso mnogo ređe nego većina ljudi u zapadnim zemljama.

Bjutner je ideju o Plavim zonama razvio nakon putovanja na japansku Okinavu 2000. godine, gde je proučavao ishranu i način života tamošnjih stogodišnjaka. Kasnije je istraživanje proširio i na druga područja s visokim životnim vekom, poput Sardinije u Italiji, Ikariye u Grčkoj i poluostrva Nikoya u Kostariki.

Danas Bjutner, sa više od 791 hiljadu pratilaca na Instagramu, redovno deli savete o zdravlju i dugovečnosti. U nedavnom videu postavio je pitanje: „Koja je prava količina mesa za dug život?“

Meso kao prilog, a ne glavna namirnica

Bjutner je otkrio da stanovnici Plavih zona koji dožive sto godina meso jedu veoma retko.
„Meso je više prilog nego glavna namirnica. U proseku ga konzumiraju svega pet puta mesečno, što je oko devet kilograma godišnje“, objasnio je.

Upoređujući te navike sa američkim, istakao je ogromnu razliku:
„Prosečan Amerikanac pojede oko 109 kilograma mesa godišnje. Ne morate jesti meso da biste dugo živeli, ali ako ga volite, pokušajte da ga jedete jednom nedeljno ili ređe – tako se hranjuju najdugovečniji ljudi na svetu.“

Na pitanje da li je meso uopšte potrebno za zdrav i dug život, Bjutner je rekao:

„Ne mislim da je meso neophodno da biste produžili životni vek, ali ljudi ga jednostavno vole.“
Ipak, još jednom je naglasio – unos mesa treba ograničiti na jednom nedeljno ili ređe.
Komentari (0)
Loading