Zaustavite razmnožavanje patogena u crevima: Jedite ovih 5 namirnica koje jačaju imunitet

Slobodanka Ćorić Vesti 01.11.2025 10:14 0

Dobra vest je da određene namirnice mogu značajno pomoći u ovoj borbi i „podići imunitet do neba“

rak creva

Shutterstock

Zdravlje creva je ključno za jak imunitet, jer upravo tu boravi veliki deo naših odbrambenih ćelija. Kada creva funkcionišu kako treba, patogeni nemaju šanse da se razmnožavaju, a telo je otpornije na bolesti. Dobra vest je da određene namirnice mogu značajno pomoći u ovoj borbi i „podići imunitet do neba“. Evo 5 ključnih namirnica koje treba uključiti u ishranu.

1. Jogurt i kefir

Fermentisani mlečni proizvodi puni su probiotika – dobrih bakterija koje pomažu u održavanju zdrave crevne flore. One se takmiče s patogenima, sprečavaju njihovo razmnožavanje i podstiču imunološki sistem. Birajte proizvode sa živim kulturama, bez dodatnih šećera.

2. Beli luk

Beli luk je poznat po svojim antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim svojstvima. Aktivni sastojci, poput alicina, pomažu u borbi protiv štetnih mikroorganizama u crevima i jačaju prirodnu odbranu organizma. Dodajte ga u sve vrste jela, od supa do salata.

3. Đumbir

Đumbir stimuliše probavu, smanjuje upale i ima antioksidativno dejstvo. Redovno konzumiranje đumbira može ograničiti razmnožavanje patogena u crevima i pomoći imunološkom sistemu da reaguje brže i efikasnije.

4. Zeleno lisnato povrće

Spanać, kelj i rukola bogati su vlaknima i vitaminima, posebno vitaminom C i K, koji podržavaju imunitet. Vlakna pomažu probioticima da se bolje razvijaju, stvarajući balans u crevima i sprečavajući preterani rast štetnih bakterija.

5. Bobičasto voće

Borovnice, maline i jagode puni su antioksidanata i vlakana. Antioksidanti štite ćelije od oštećenja, dok vlakna hrane dobre bakterije u crevima. Redovno konzumiranje bobičastog voća može smanjiti inflamaciju i ojačati imunitet.

Saveti za još bolju zaštitu creva:

Pijte dovoljno vode – hidratacija pomaže varenju i eliminaciji toksina.

Smanjite unos procesirane hrane i šećera, koji hrane patogene.

Uvedite raznovrsne probiotske i prebiotske namirnice – na taj način vaša creva postaju neprijateljsko okruženje za patogene.

Uz ove jednostavne korake i pravilnu ishranu, možete značajno podržati svoje crevno zdravlje i ojačati imunitet do nivoa na kojem patogeni nemaju šanse.

Komentari (0)
Loading