Deluje poput Ozempika: Izgubila 7 kilograma za 4 nedelje, svakodnevno je jela istu jeftinu namirnicu

Slobodanka Ćorić Vesti 29.10.2025 12:25 0

Podstiče lučenje GLP-1 hormona, istog koji stimuliraju i lekovi za mršavljenje poput Ozempica

pasulj

Shutterstock

Autumn Bejts, nutricionistkinja iz Kalifornije, otkrila je da je uspela da smrša 7 kilograma nakon porođaja, i to za samo četiri nedelje, zahvaljujući jednostavnoj i pristupačnoj namirnici – crnom pasulju. U videu na YouTube-u objasnila je da ove mahunarke imaju visok sadržaj proteina i vlakana, koji produžavaju osećaj sitosti.

Osim toga, crni pasulj sadrži brojne vitamine i minerale koji jačaju imunitet. Jedna šolja kuvanog crnog pasulja (oko 170 grama) sadrži približno 15 grama proteina i vlakana – što pokriva oko 30 % dnevnih potreba za proteinima i čak 54 % za vlakna. Ista količina obezbeđuje oko 3,6 mg gvožđa i 120 mg magnezijuma, što predstavlja 20 % i 28 % preporučenog dnevnog unosa.

Bejts ističe i dodatnu prednost crnog pasulja: podstiče lučenje GLP-1 hormona, istog koji stimuliraju i lekovi za mršavljenje poput Ozempica. Jedna studija iz 2023. godine pokazala je da su miševi na ishrani bogatoj crnim pasuljem imali 21,6 % više GLP-1 hormona u odnosu na životinje koje su konzumirale masnu hranu.

„Proces mršavljenja odvijao se lako“

„GLP-1 je snažan hormon sitosti koji je cilj većine lekova za mršavljenje. Kada bakterije u crevima razgrade vlakna iz pasulja, proizvode butansku kiselinu – supstancu sa jakim protivupalnim dejstvom, korisnu za zdravlje creva. Istovremeno, ona podstiče lučenje GLP-1, što povećava osećaj sitosti i olakšava gubitak masnih naslaga“, objašnjava Bejts.

Da bi smršala nakon porođaja, Bejts je svakodnevno jela barem jednu šolju crnog pasulja, u kombinaciji sa drugim zdravim namirnicama. „Proces mršavljenja odvijao se lako, bez napora“, kaže ona.

Nutricionistkinja napominje da je bolje koristiti sirovi pasulj i kuvati ga kod kuće, umesto konzerve, jer visoke temperature u industrijskoj preradi mogu uništiti deo hranljivih materija.

Komentari (0)
Loading