Kesten pire kao iz najbolje poslatičarnice u gradu: Domaćice u Srbiji masovno traže ovaj recept

Vesti 24.10.2025 18:26 0

Bilo da ga poslužite samostalno, s tučenom pavlakom ili kao dodatak kolačima i tortama, ovaj recept garantuje savršenu teksturu i pun, bogat ukus.

kesten pire

Shutterstock

Kesten pire je pravi klasik jeseni. Kremast, mirisan i neodoljivo ukusan desert koji budi nostalgiju i tople uspomene. Bilo da ga poslužite samostalno, s tučenom pavlakom ili kao dodatak kolačima i tortama, ovaj recept garantuje savršenu teksturu i pun, bogat ukus.

Sastojci:

  • 500 g očišćenog kestena (ili zamrznutog)
  • 1 l mleka
  • 100 g šećera (po ukusu)
  • 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 50 g putera
  • 1-2 kašike ruma (po želji)

Za posluživanje:

  • umućena slatka pavlaka
  • rendana čokolada ili kakao

 

kesten pire

Shutterstock

 

 

Priprema:

Kuvanje kestena:

Ukoliko koristite svež kesten, nožem zasecite koru u obliku krstića i kuvajte ih oko 25 minuta. Još tople ogulite (i spoljnu i unutrašnju koru). Ako koristite zamrznute očišćene kestene, preskočite ovaj korak.

Kuvanje u mleku:

U šerpi zagrejte mleko sa šećerom, vanilom i prstohvatom soli. Dodajte kestene i kuvajte na laganoj vatri 20–25 minuta, dok ne omekšaju i mleko se malo ne zgusne.

Blendiranje:

Procedite kesten (sačuvaj malo mleka), pa ga izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom uz dodatak putera. Ako je masa pregusta, dodajte malo od sačuvanog mleka.

Aromatizovanje:

Na kraju dodajte rum i još jednom kratko izmiksajte.

Hlađenje i posluživanje:

Rasporedite pire u čaše ili činije, ohladite u frižideru, pa poslužite uz bogat sloj šlaga i malo rendane čokolade.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading