Kesten pire je pravi klasik jeseni. Kremast, mirisan i neodoljivo ukusan desert koji budi nostalgiju i tople uspomene. Bilo da ga poslužite samostalno, s tučenom pavlakom ili kao dodatak kolačima i tortama, ovaj recept garantuje savršenu teksturu i pun, bogat ukus.
Sastojci:
- 500 g očišćenog kestena (ili zamrznutog)
- 1 l mleka
- 100 g šećera (po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 50 g putera
- 1-2 kašike ruma (po želji)
Za posluživanje:
- umućena slatka pavlaka
- rendana čokolada ili kakao
Shutterstock
Priprema:
Kuvanje kestena:
Ukoliko koristite svež kesten, nožem zasecite koru u obliku krstića i kuvajte ih oko 25 minuta. Još tople ogulite (i spoljnu i unutrašnju koru). Ako koristite zamrznute očišćene kestene, preskočite ovaj korak.
Kuvanje u mleku:
U šerpi zagrejte mleko sa šećerom, vanilom i prstohvatom soli. Dodajte kestene i kuvajte na laganoj vatri 20–25 minuta, dok ne omekšaju i mleko se malo ne zgusne.
Blendiranje:
Procedite kesten (sačuvaj malo mleka), pa ga izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom uz dodatak putera. Ako je masa pregusta, dodajte malo od sačuvanog mleka.
Aromatizovanje:
Na kraju dodajte rum i još jednom kratko izmiksajte.
Hlađenje i posluživanje:
Rasporedite pire u čaše ili činije, ohladite u frižideru, pa poslužite uz bogat sloj šlaga i malo rendane čokolade.
Bonus video:
Možda vas zanima…